11 oktober is Wereldmeisjesdag! Dan nemen meer dan 1.000 meisjes symbolisch leidersposities in. En dat in meer dan 70 landen, waaronder België. Staatshoofden, bedrijfsleiders, hoofden van universiteiten, media, administraties ... staan voor één dag hun plaats af aan een meisje. Klaar voor een sterke dosis girl power?

De derde internationale editie van de Girls Takeover-actie  van Plan International is ambitieuzer dan ooit!

Van Vietnam tot Ecuador, van Senegal tot Noorwegen, staan zo'n 1.000 meisjes aan het hoofd van landen, bedrijven, administraties, media of universiteiten voor een dag met eenzelfde boodschap: meisjes kunnen ook leiders zijn en het is hoog tijd om een einde te maken aan de discriminatie en stereotypes die hen beletten te leren, beslissen en zich te ontplooien.

Een noodzakelijke actie op internationaal niveau

De Girls Takeover-acties zijn meer dan een symbolisch gebaar. Ze zijn bedoeld om wereld- en bedrijfsleiders eraan te herinneren dat meisjes overal ter wereld nog steeds veel hindernissen moeten overwinnen. Meisjes en jonge vrouwen het vaakst te maken krijgen met uitsluiting, discriminatie en geweld maar er wordt amper naar hen geluisterd.

In cijfers:

  • 1 meisje op 4 wereldwijd krijgt te maken met seksueel misbruik. 
  • Elke 2 seconden moet een minderjarig meisje trouwen tegen haar wil. 
  • wereldwijd zijn tienerzwangerschappen en complicaties bij de bevalling de eerste doodsoorzaak zijn voor tienermeisjes. 
  • 64 miljoen meisjes tussen 6 en 14 jaar gaan niet naar school en  twee derde van analfabeten wereldwijd zijn meisjes en vrouwen.
  • Meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen moeten leven met de gevolgen van genitale verminking.
  • Meisjes en jonge vrouwen zijn extra kwetsbaar in noodhulpsituaties maar er wordt weinig rekening gehouden met hun noden. 
  • ...

Kom in actie!

Deze situatie is niet onvermijdelijk! Overal ter wereld zet Plan International samen met jongeren en lokale partners stappen in de goede richting. Door meisjes de leiding te laten nemen, ze naar school te laten gaan of een beroepsopleiding te geven, te strijden tegen kindhuwelijken en genitale verminking en samen met jongens komaf te maken met genderstereotypen. 

De Girls Takeover-acties doorbreken vastgeroeste gedachtepatronen en bevorderen gendergelijkheid. En België doet mee!

In België nam de 15-jarige Romane de teugels over van Brieuc de Meeûs, CEO van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Deze actie is het startpunt van de samenwerking tussen de MIVB en Plan International België tegen seksuele intimidatie

In België wordt maar één van de drie grote vervoersmaatschappijen geleid door een vrouw. Meer vrouwelijke leiders in het openbaar vervoer is niet enkel een kwestie van gelijkheid, maar ook van veiligheid, zeker voor meisjes. 

Romane, 15 jaar, jongerenactivist bij Plan International België

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!