Sinds 1 september vervoegt Heidy Rombouts Plan International België als nationaal directeur. Heidy is al zo’n 20 jaar actief op het vlak van internationale ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. Samen met het team van Plan International België wil zij het Noorden en het Zuiden nog beter met elkaar verbinden.

De coronacrisis maakt voor iedereen duidelijk dat de tweedeling Noord-Zuid minder opgaat: de gezondheid van één, bepaalt de gezondheid van allen. Dat geldt ook voor een wereld waarin meisjes en jongens zich volledig en op een gelijke manier kunnen ontplooien: de kracht van één vormt het potentieel en de toekomst van allen.

Benieuwd naar wie Heidy is en wat haar naar Plan International België heeft geleid?

Bekijk de video of lees het interview hieronder.

 

Vertel eens wat over jezelf, Heidy.

“Ik ben nieuwsgierig en gepassioneerd. Ik ben nieuwsgierig naar diverse culturen, naar wat er in de wereld gebeurt en hoe mensen vanuit diverse achtergronden dingen beleven. Dat samen met mijn passie voor internationale samenwerking en mensenrechten, heeft absoluut mijn pad bepaald, zowel professioneel als persoonlijk. En dat is ook de reden waarom ik hier vandaag bij Plan International België sta.”

 

Waarom heb je specifiek voor Plan International België gekozen?

“Wel, ik denk dat Plan International België het huis is dat op het kruispunt staat van mijn twee passies: internationale samenwerking en mensenrechten. En dat voelt voor mij heel goed aan. Dat voelt dan ook als een thuis. De kans om hier een leiderschapsrol op te nemen, mijn ervaring van verschillende jaren te delen en om mensen te motiveren en te inspireren is wat mij naar hier bracht.”

 

Wat zijn jouw ambities bij Plan International België?

“Wat ik samen met Plan International België hier graag zou realiseren, of waar ik zeker aan zou willen werken, is aan een meer inclusieve wereld. Vandaag zien we nog te vaak dat mensen denken in tegengestelde of in een duale, dichotome wereld. We spreken van noord/zuid, we spreken van arm/rijk. Ik denk dat de pandemie vandaag enorm heeft aangetoond hoe we allemaal met elkaar verbonden zijn. Jouw gezondheid bepaalt mijn gezondheid. Als jij meer kansen krijgt, worden ook mijn kansen beter. Dat geldt ook voor een gendergelijke wereld waarin jongeren zich volledig kunnen ontplooien: de kracht van één vormt het potentieel en de toekomst van allen. En ik denk dat dat iets is waar we met Plan International enorm goed gepositioneerd zijn om aan te werken.”

 

Wat is jouw boodschap voor de donateurs?

“Ik wil de donateurs heel hard bedanken. Eigenlijk kunnen wij niet werken zonder hen. Met hun steun creëren zij een hefboom, die wij als organisatie omzetten in kansen voor kinderen. Zonder hen is dat echt niet mogelijk. Ik wil hen ook danken omdat zij vaak de ambassadeurs zijn om in hun eigen omgeving de boodschap en de missie van Plan International België mee uit te dragen.

Beste donateurs, jullie zijn onmisbaar voor ons!”

 

Professioneel discours van Heidy Rombouts

Heidy was hiervoor werkzaam bij de Raad van Bestuur van de Wereldbankgroep in Washington D.C. in opdracht van het Belgische ministerie voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Haar werkfocus lag er op het fonds voor de allerarmste landen, werken in conflictgebieden en de regio’s Oost- en Zuidelijk Afrika.

Voor haar aanstelling bij de Wereldbankgroep werkte Heidy samen met de Belgische Technische Cooperatie (nu Enabel) in Brussel en Mali, was ze projectleider voor het Duitse Ontwikkelingsagentschap (GIZ) in Kenia en project coördinator voor een Bijzondere Mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties. Ze werkte daarbij nauw samen met nationale en internationale overheden, maar ook met lokale actoren en het middenveld in verschillende landen.

Heidy brengt dus een schat aan expertise, strategisch beleid en leiderschapservaring mee op het gebied van ontwikkelinssamenwerking, mensenrechten en gendergerelateerd geweld.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!