In Laos maken deze meisjes en jongens zich klaar voor de eerste schooldag in de lagere school. In 10 gemeenschappen in de provincie Bokeo namen kinderen uit etnische minderheden deel aan voorbereidende speelgroepen om hun schoolcarrière optimaal te starten.

Meisjes en jongens leren al spelend

In de provincie Bokeo, in het noordoosten van Laos, zijn de kleuters helemaal klaar voor de eerste schooldag in het lager onderwijs. In de veilige speelgroepen van Plan International leerden de kleintjes uit etnische minderheden zingen, bewegen, spelen en de officiële onderwijstaal, het lao. Zo kunnen ze in september goed voorbereid naar het eerste leerjaar.  

De speelgroepen worden georganiseerd door lokale vrijwilligers en overheden samen met Plan International. Tijdens het voorbije schooljaar werden er 8 nieuwe klassen gebouwd en namen er 102 meisjes en 96 jongens deel aan de activiteiten.  

Ik heb veel geleerd in de speelgroep. Ik kan zingen, schrijven, verhaaltjes lezen, een beetje rekenen en natuurlijk speel ik ook veel spelletjes met mijn vrienden. Maar het liefste van al zing ik! 

Jongen uit de kleuterschool in Huayhao

In de afgelegen dorpen in Bokeo heeft bijna de helft van de jongeren onder de 5 geen toegang tot een kleuterschool. De ouders, die erg druk zijn in het veld, hebben geen tijd om met hen te spelen en spreken een andere taal dan het Lao, de officiële onderwijstaal. Daarom startte Plan International met deze voorbereidende speelgroepen. Ze bieden kinderen cognitieve en fysieke vaardigheden die essentieel zijn om te leren en mee te kunnen eens ze naar de lagere school gaan.

Elke ochtend nemen kinderen deel aan vier activiteiten van 35 minuten, gericht op vijf specifieke gebieden: gezondheid en veiligheid, algemene kennis, emotionele gezondheid, sociale ontwikkeling en taalvaardigheden.

 

Onderwijs op maat van kinderen

De twintig begeleiders waaronder 17 vrouwen, volgden trainingscursussen om hun eigen lesmateriaal te ontwikkelen.

Ik houd van mijn rol als groepsleider en heb veel geleerd van lesgeven. Ik heb ook cursussen gevolgd over leermethoden voor kinderen en over de productie van lesmateriaal om kinderen voor te bereiden op de lagere school.

Juf Mali, kleuterleidster in een speelgroep in Hadsak

De begeleiders van de speelgroepen zijn vrijwilligers. Maar in het dorp Hadsak krijgen ze een kleine bijdrage van de ouders voor het geleverde werk. De gemeenschap heeft gevraagd om de peuter- en kleuterspeelzalen de hele dag open te houden, wat handiger is voor ouders die buiten het dorp werken.

Met Plan Cadeau geef je meisjes en jongens in Bokeo een goede start

Draag je bij om meer kleuters op te vangen in informele speelgroepen? Voor €25 geef je een kleuter de kans om zich met al zijn/haar vriendjes voor te bereiden op het eerste leerjaar. Een back-to-school kit met fluitjes, speelgoedtelefonen en poppen, tot waterverf, scharen en schrijfboekjes heb je al voor maar €10!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!