Supertyfoon Mangkhut raasde op 15 september door de Filippijnen. Hij bracht zware regenval mee, wat tientallen aardverschuivingen teweegbracht. De storm verwoestte gewassen en duizenden huizen en scholen. Honderdduizenden mensen, waaronder een groot aantal kinderen, hebben hulp nodig. Samen met onze partners ter plaatse doet Plan International er alles aan om de getroffen families en kinderen te helpen bij de wederopbouw.

Mangkhut is de zwaarste tyfoon die de Filipijnen dit jaar te verwerken kreeg. Met windsnelheden tot 255 km per uur heeft deze supertyfoon tientallen mensen gedood, bijna 6.500 huizen en scholen verwoest en maar liefst 148.480 vrouwen, mannen en kinderen zijn dakloos

Amper een paar weken voor de oogst verwoestte de tyfoon ook rijst- en maïsvelden in verschillende provincies, waardoor de voedselvoorziening van de inwoners gevaar loopt. Landbouwers kunnen pas opnieuw oogsten in maart 2019. In totaal worden naar schatting meer dan een miljoen mensen getroffen door de gevolgen van de tyfoon.

WAT DOET PLAN INTERNATIONAL 

Plan International heeft onmiddellijk een noodteam ingezet in de zwaarst getroffen provincie Cagayan. In samenwerking met VN-agentschappen en lokale autoriteiten, richten onze collega's en partners ter plaatse humanitaire acties op in de gemeenten Baggao en Alcala.

ONDERDAK EN WEDEROPBOUW = ABSOLUTE PRIORITEITEN

  • Getroffen gezinnen krijgen geld zodat ze onmiddellijk onderdakbouwmaterialenvoedsel en en andere noodzakelijke levensmiddelen kunnen krijgen.

  • Plan International verdeelt startkapitaal voor de heropstart van economische activiteiten.

  • Scholen worden ondersteund bij de wederopbouw en krijgen schoolbenodigdheden zodat kinderen snel weer naar de school kunnen.

  • Meisjes en jongens krijgen extra zorg en psychologische ondersteuning bij het verwerken van hun trauma in de speciale opvangcentra voor kinderen

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!