Miljoenen Syrische kinderen lijden zwaar onder het gewelddadige conflict in hun land. Zij die nog geen 6 jaar zijn, kennen niets anders dan chaos, angst en geweld. Sommigen hebben hun land nooit gekend, werden gedwongen te vluchten naar het buitenland of zijn geboren in een vluchtelingenkamp of gastgemeenschap. Plan International richtte samen met haar partners projecten op in Egypte, Libanon, Jordanië en Turkije om de Syrische kindvluchtelingen psycho-sociale ondersteuning te bieden en een min of meer normaal leven te geven.

De crisis in Syrië is de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Plan International doet aan psychologische begeleiding van kinderen met een oorlogstrauma, beschermt de kinderen in vluchtelingenkampen en gastgemeenschappen en organiseert onderwijs om kinderen op de vlucht opnieuw kind te laten zijn.
Help de Syrische kindvluchtelingen met Plan en doe een gift

Wat doet Plan in:

  • Egypte vangt meer dan 400.000 Syrische vluchtelingen op. De helft van deze vluchtelingen zijn kinderen. Plan ondersteunde meer dan 105.000 kinderen in Caïro, Gizeh, Alexandrië, Damietta en Qalubiya. Plan zorgt ervoor dat de Syrische kindvluchtelingen zo snel mogelijk weer naar school gaan. Dat is onze eerste prioriteit. Dat doen we door scholen te herstellen, schoolmateriaal te verdelen en cursussen en informatiesessies te organiseren, zodat de Egyptische leerkrachten kinderen met een trauma makkelijker kunnen opvangen. Daarnaast verleent Plan ook psychologische ondersteuning aan Syrische kindvluchtelingen door hen te helpen hun trauma's te verwerken. De meest kwetsbare Syrische vluchtelingen in Egypte krijgen ook financiële ondersteuning: de lokale Plan-medewerkers helpen de ouders in hun zoektocht naar werk of bij het opstarten van een eigen zaakje. 
  • Turkije vangt nu meer dan 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen op en is daarmee het grootste onthaalland. Plan en de lokale organisatie Ensan Foundation helpen Syrische kindvluchtelingen zich voor te bereiden op het Turkse onderwijssysteem. Taal is een grote barrière voor onderwijs. In een speciaal opgerichte onthaalklas leren de Syrische kinderen al spelend Turks in een veilige omgeving. 
  • In Jordanië worden meer dan 600.000 Syrische vluchtelingen opgevangen. De lokale medewerkers van Plan zijn actief in het vluchtelingenkamp van Azraq en de gastgemeenschappen ten oosten van de hoofdstad Amman waar ze kinderen opvangen en beschermen tegen geweld
  • In Libanon vangt Plan jonge kindvluchtelingen op in de stad Baalbek en verlenen de lokale medewerkers psychologische steun aan vrouwen en kinderen die slachtoffer werden van geweld.

Help kinderen op de vlucht

Kinderen helpen hun trauma te verwerken

Ahmed is tien jaar. Vier jaar geleden stortte zijn wereld in. Hij had slechts enkele seconden om samen met zijn familie te vluchten, toen hun huis in de vuurlinie kwam te liggen tijdens de gevechten in de wijk Darayya aan de rand van Damascus. Drie familieleden overleefden de vlucht niet. Ahmed's vader werd opgepakt en tot op vandaag heeft Ahmed geen idee wat er met zijn vader gebeurd is. Na zes dagen te zijn ondergedoken, kon Ahmed met zijn moeder naar Egypte vluchten. 

Vandaag woont Ahmed met zijn mama in Caïro. Hij gaat naar school en krijgt via Plan psychologische begeleiding. Tijdens deze momenten kan Ahmed zijn verdriet even vergeten en weer kind zijn. 

Ahmed is bang en erg ongerust over onze familieleden die in Syrië zijn gebleven. Tot voor kort sliep hij nog onder zijn bed, bang voor nieuwe bombardementen. Maar beetje bij beetje leert hij erover praten. Ik ben opgelucht en blij dat hij nieuwe vrienden maakt. Wie weet kan hij hier een normale jeugd hebben, vertelt mama Abeer Ahmed.

Abdelatif is ook ontsnapt aan de hel in Damascus. De jongen zag het huis van zijn grootouders voor zijn ogen vernield worden. Hij verloor neven, nichtjes en ooms tijdens het conflict. Hij kon vluchten met zijn mama, net zoals Ahmed, en wijkt sindsdien niet meer van haar zijde.

Waar we ook zijn, hij wil dicht bij me blijven, vertelt ze. Bij het minste geluid springt hij op en hij reageert heel gewelddadig als ik hem iets vraag te doen waar hij geen zin in heeft. Het is ontzettend zwaar. Gelukkig gaat het stilaan beter met hem. Wanneer hij terugkomt van school of therapie zie ik weer een lichtje van hoop en blijdschap in zijn ogen.

Help kinderen op de vlucht

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!