Toen Hilma 5 jaar was, streek Plan International voor het eerst neer in haar dorp in de Dominicaanse Republiek. Als Plan Kind ging er een nieuwe wereld voor haar open, het werd de start van haar ongelofelijk parcours. Hoe Hilma van een 5-jarig meisje opgroeide tot ‘coordinatrice du parrainage’, ontdek je hier.

Een bezoek aan haar school betekende de start van haar carrière

5 jaar na de eerste brief van haar Plan Ouders, kwam er een medewerker van Plan International naar haar school. Voor een nieuw ‘kinderen media-project’ was hij op zoek naar kinderen met een vlotte stem en pen, die geen schrik hadden om ze te gebruiken.

Dankzij de kansen die ze via dit project kreeg, stond ze enkele jaren later aan het hoofd van haar gemeenschap. Als deel van het bestuur kon ze de lessen die zij kreeg aan de kinderen van nu doorgeven.

“Dankzij die kans, kon ik enkele jaren later de kinderen in het dorp zelf sensibilisatielessen over kinderrechten geven en ondersteunde ik mee het lokale ontwikkelingsprogramma.”

“Ik heb zoveel geleerd en overwonnen … te veel om onder woorden te brengen”

Op haar 15e krijgt Hilma de kans om deel te nemen aan een internationaal congres. Ze ontmoet er leeftijdsgenoten, wisselt verhalen uit en zet mee de migratieproblemen in haar land op de agenda. Bijna 15 jaar later heeft de ervaring nog steeds een grote invloed nagelaten: “Ik heb zoveel geleerd en overwonnen … te veel om zomaar onder woorden te brengen”.

Hilma speecht

 

Van Plan Kind tot coordinatrice du parrainage: “Plan is mijn thuis”

Ondertussen is Hilma 29 en sinds 2 jaar conseillère communautaire. Ze legde reeds een lange weg af, die dankzij Plan International een positieve draai kende. Dankzij Plan kreeg ze als kind een bed en kon ze op school blijven. Hilma keek telkens uit naar de brieven van haar Plan Ouder. De keuze als net afgestudeerde studente was dan ook snel gemaakt: ze zou solliciteren bij de organisatie die voor haar al zo lang als een thuis voelde.

Haar collega’s omschrijft ze als haar familie: “We dagen elkaar dagelijks uit om het beste van onszelf te geven. Ik heb al zoveel geweldige mensen mogen leren kennen die mij stuk voor stuk mee gevormd hebben tot wie ik nu ben. Ik ben zo dankbaar voor deze familie, voor elke lach en elke traan.”

Het Plan Meisje met grote dromen

Dankzij haar kennis van de organisatie en haar sterke betrokkenheid bij de gemeenschap, is ze bij iedereen geliefd. Haar collega’s noemen haar dan ook graag ‘het Planmeisje’. Hilma’s verhaal illustreert perfect hoe Plan International en het Plan Ouderschap het leven van kinderen kan veranderen en dromen tot leven doet komen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!