De Brusselse jongerenactivisten van Plan International en Canon slaan de handen in elkaar om steden slimmer en veiliger te maken voor meisjes en jongens. Aan de hand van foto's brengen tieners hun buurt in kaart en vertellen ze hoe een veilige en toegankelijke stad er zou moeten uitzien. Ook in Ecuador en Vietnam zetten jongeren projecten op.

Gender, de openbare ruimte en seksuele intimidatie 

Heel wat jongeren krijgen te maken met seksuele intimidatie en geweld in de openbare ruimte: op straat, in de bus of in de metro. In veel gevallen heeft het te maken met complexe mechanismen van genderongelijkheid. Onder meer met ongelijke machtsverhoudingen en misbruik daarvan en met stereotype denkbeelden, die straatintimidatie in de hand werken. Bijvoorbeeld: 'als een meisje een korte rok aan heeft, dan zoekt ze het zelf'.   

Zowel meisjes als jongens kunnen slachtoffer zijn van seksuele intimidatie en geweld. Maar meisjes worden er structureel en dus vaker mee geconfronteerd. Gevolg: het beperkt hun bewegingsvrijheid, en als ze het meemaken kan het ernstige gevolgen hebben, zowel fysiek als psychologisch.

Samen met Canon en Equal.brussels zette Plan International België het project 'BruxELLES' op, voor en door jongeren, om geweld tegen meisjes in de openbare ruimte te stoppen. Aan de hand van foto's deelden deze meisjes en jongens hun ervaringen en zochten ze tijdens workshops naar oplossingen tegen seksuele intimidatie en geweld.

Het BruxELLES project is tot stand gekomen in het kader van Canon's Young People Programme, een initiatief die 'visual storytelling' tot bij de jongeren brengt en die ondersteuning geniet van gerenommeerde fotografen en non-profit organisaties. Jongeren krijgen hierdoor een middel om hun ervaringen te delen en hun mening rond thema's die impact hebben op hun dagelijks leven tot uiting te brengen.

FOTO'S TEGEN SEKSUELE INTIMIDATIE IN DE HOOFDSTAD

Gedurende enkele maanden trokken 14 jonge activisten door de straten van Brussel met een genderbril op: voelen meisjes en jongens zich veilig in de stad? Zo nee, wat is er nodig om dat te veranderen? 

Ik was verbaasd toen de meisjes uit de groep vertelden waar ze op letten om zich veilig te voelen wanneer ze uitgaan: welke kleren ze dragen, hoe laat ze terug naar huis moeten. Voor het project stond ik daar niet echt bij stil. Maar dit kan toch niet meer?

Yousri, 17 jaar, jongerenactivist

Samen met Plan International België en andere jongeren vragen de jonge activisten aan politieke leiders en volwassenen om naar hen te luisteren en actie te ondernemen.

 

Van Brussel, tot Hanoi en Guayaquil: wereldsteden staan voor dezelfde uitdaging

Elke dag strijden jongeren tegen uitsluiting en onrecht. Het is belangrijk dat jongeren inspraak hebben en we naar hen luisteren als we hen willen helpen om hun samenleving fundamenteel te veranderen. 

  • In Hanoi, Vietnam, werken jongerenactivisten met meisjes, buschauffeurs en busticketverkopers om de veiligheid van het openbaar vervoer in de metropool te verbeteren.
  • In Guayaquil werkt Plan International Ecuador met 300 jonge activisten om de taboes rond seksuele intimidatie en seksueel geweld te doorbreken. 

Kijk niet meer weg

Wil jij ook iets doen tegen seksueel geweld in de openbare ruimte? De eerste stap is om je goed te informeren om misbruik beter te identificeren en te weten hoe te reageren in geval van problemen. Schrijf je in op de nieuwsbrief en steun de acties van jongerenactivisten tegen seksueel geweld.

 

Hulp nodig?

Seksuele intimidatie en geweld zijn serieuze zaken. Heb je vragen, hulp nodig of ben je bezorgd om iemand? Blijf er niet mee zitten. Veel informatie vind je op seksueelgeweld.be. Ben je minderjarig en chat je liever anoniem met een gespecialiseerde medewerker van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling? Dat kan nu op nupraatikerover.be.

Zit je met vragen over relaties, je lichaam of seks? Je vindt een heleboel informatie op de website www.allesoverseks.be van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

Met klachten kun je terecht bij de politie. In sommige gevallen kan ook het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen je helpen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!