Wanneer de 17-jarige Ruchi weigerde, onder druk van haar ouders, om te trouwen voor de wettelijke leeftijd van 18 jaar werd ze een rolmodel voor andere meisjes in haar dorp in Lucknow, Utter Pradesh (India). Daar is ongeveer 10% van de meisjes getrouwd voor de leeftijd van 18 jaar.

Meisjes die op jonge leeftijd in het huwelijk treden zijn onderworpen aan een hogere risico op geweld, misbruik, gedwongen seksuele relaties. Desondanks dat de wetten in India kindhuwelijken onder de 18 jaar verbieden, blijft het percentage hoog, voornamelijk wat meisjes betreft.

Ruchi en haar zus zetten een halt achter kindhuwelijk

Ruchi en haar zus Ruby, die 18 jaar is, zijn geboren en opgegroeid in een gezin bestaande uit boeren. Hun huwelijk werd door hun vader opgezet zonder dat zij het wisten. Hij had hen beloofd aan een familie met 2 broers. Toen Ruchi hiervan wist, zei ze uitdrukkelijk tegen haar vader dat zij niet wilde trouwen en haar studies wilde voltooien. Haar vader was hier niet mee akkoord en drong er op aan dat zijn beide dochters tegelijkertijd huwden, op die manier kon hij de kosten van het huwelijk en de bruidschat verminderen.

Vastberaden om een halt toe te roepen aan haar huwelijk, zocht Ruchi hulp bij Vatsalya, een van de partners van Plan International in Lucknow. Een medewerker bezocht de familie om de ouders de negatieve gevolgen van een te vroeg huwelijk mee te delen. Toch was de vader nog niet overtuigd en besloot om het huwelijk verder te zetten.
Als 17-jarige bevond Ruchi zich onder de wettelijke leeftijd om te huwen. Wetende wat haar rechten zijn, zei ze tegen haar ouders dat ze een aanklacht zou indienen bij de lokale politie als haar ouders het huwelijk zouden laten voltrekken. Huwen onder de wettelijke leeftijd van 18 jaar is immers een misdaad.
Niet alleen kijken haar ouders op tegen een potentiële gevangenisstraf, maar ook een boete. “Ik zei tegen mijn ouders dat ze een boete zouden moeten betalen als ze mij dwingen in het huwelijk te treden. Deze financiële last konden ze niet dragen, dus ik was gered,” vertelde Ruchi.

Haar vader besloot uiteindelijk om zijn beide dochters niet uit te huwelijken en hen hun studies te laten voortzetten. Ruchi is nu een geëngageerde verdediger van kinderrechten in haar dorp en strijdt mee tegen kindhuwelijken.  

Enkel het meisje krijgt te maken met alle negatieve gevolgen van een kindhuwelijk. Terwijl anderen hun medeleven tonen, ben ik diegene die daarmee moet leven. Dus ik besloot om ertegen in te gaan

Ruchi

Plan International is actief in India om kindhuwelijken uit te bannen door middel van projecten die jongeren de kennis en vaardigheden bijbrengen, zodat ze voor hun rechten kunnen opkomen. Deze jongeren voeren nu op hun beurt campagnes rond meisjesrechten, gendergelijkheid, onderwijs voor meisjes en het voorkomen van gender-gerelateerd geweld.

Meisjes voelen zich nu zelfzekerder om hun stem te laten horen in hun familie en gemeenschap. Met de kennis die ze nu hebben, weten ze hoe ze aan een kindhuwelijk halt kunnen toeroepen indien nodig.

Al vanaf een klein bedrag help je kinderen en jongeren wereldwijd hun dromen realiseren. Kom in actie!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!