Wanneer de 17-jarige Ruchi weigerde om te trouwen voor de wettelijke leeftijd van 18 jaar werd ze een rolmodel voor andere meisjes in haar dorp in Lucknow, Utter Pradesh (India). Daar is ongeveer 10% van de meisjes getrouwd voor de leeftijd van 18 jaar.
Meisjes die op jonge leeftijd in het huwelijk treden zijn onderworpen aan een hoger risico op geweld, misbruik, gedwongen seksuele relaties. Ook al verbieden de wetten in India kindhuwelijken onder de 18 jaar, toch blijft het percentage hoog, voornamelijk wat meisjes betreft.

Beloofd aan 2 broers
Ruchi en haar zus Ruby, die 18 jaar is, zijn geboren en opgegroeid in een gezin bestaande uit boeren. Hun huwelijk werd door hun vader opgezet zonder dat zij het wisten. Hij had hen beloofd aan een familie met 2 broers. Toen Ruchi hiervan wist, zei ze uitdrukkelijk tegen haar vader dat zij niet wilde trouwen en haar studies wilde voltooien. Haar vader was hier niet mee akkoord en drong er op aan dat zijn beide dochters tegelijkertijd huwden, op die manier kon hij de kosten van het huwelijk en de bruidsschat verminderen.
Gered dankzij haar vastberadenheid
Vastberaden om een halt toe te roepen aan haar huwelijk, zocht Ruchi hulp bij Vatsalya, een van de partners van Plan International in Lucknow. Een medewerker bezocht de familie om de ouders de negatieve gevolgen van een te vroeg huwelijk mee te delen. Toch was de vader nog niet overtuigd en besloot om het huwelijk te laten doorgaan.
Als 17-jarige was Ruchi te jong om te huwen. Wetende wat haar rechten zijn, zei ze tegen haar ouders dat ze een aanklacht zou indienen bij de lokale politie als haar ouders het huwelijk zouden laten voltrekken. Huwen onder de wettelijke leeftijd van 18 jaar is immers een misdaad.
Niet alleen kijken haar ouders op tegen een potentiële gevangenisstraf, maar ook een boete. “Ik zei tegen mijn ouders dat ze een boete zouden moeten betalen als ze mij dwingen in het huwelijk te treden. Deze financiële last konden ze niet dragen, dus ik was gered,” vertelde Ruchi.
Haar vader besloot uiteindelijk om zijn beide dochters niet uit te huwelijken en hen hun studies te laten voortzetten. Ruchi is nu een geëngageerd verdediger van kinderrechten in haar dorp en strijdt mee tegen kindhuwelijken.
Enkel het meisje krijgt te maken met alle negatieve gevolgen van een kindhuwelijk. Terwijl anderen hun medeleven tonen, ben ik diegene die daarmee moet leven. Dus ik besloot om ertegen in te gaan
Ruchi
Sterke en zelfverzekerde jongeren
Plan International is actief in India om een einde te maken aan kindhuwelijken door middel van projecten die jongeren de kennis en vaardigheden bijbrengen, op die manier kunnen ze zelf voor hun rechten opkomen. Deze jongeren voeren nu op hun beurt campagnes rond meisjesrechten, gendergelijkheid, onderwijs voor meisjes en het voorkomen van gender-gerelateerd geweld.
Meisjes voelen zich nu zelfzekerder om hun stem te laten horen in hun familie en gemeenschap. Met de kennis die ze nu hebben, weten ze hoe ze een kindhuwelijk halt kunnen toeroepen indien nodig.
Al vanaf een klein bedrag help je kinderen en jongeren wereldwijd hun dromen realiseren. Kom in actie!
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
10 acties waarmee Plan kindhuwelijken in Zambia bestrijdt
Al meer dan 10 jaar werkt Plan rond kindhuwelijken in Zambia. Het eerste doel daarbij is het voorkomen ervan. Het...
Kindhuwelijken: Facts & Figures
Elke minuut worden wereldwijd 27 minderjarige meisjes gedwongen om te trouwen. Dat betekent dat in ontwikkelingslanden 1 op 3 meisjes...