De jonge Farima uit Mali zit vanop een afstand met gespitste oren te luisteren naar het gesprek dat haar moeder en oma voeren. Het gebeurt immers niet zo vaak dat een onderwerp als besnijdenis besproken wordt. Zelf ontsnapte Farima aan de pijnlijke, gevaarlijke traditie van meisjesbesnijdenis. En dat heeft ze te danken aan haar grootmoeder.

De jonge Farima uit Mali zit vanop een afstand met gespitste oren te luisteren naar het gesprek dat haar moeder en oma voeren. Het gebeurt immers niet zo vaak dat een onderwerp als besnijdenis besproken wordt. Zelf ontsnapte Farima aan de pijnlijke, gevaarlijke traditie van meisjesbesnijdenis. En dat heeft ze te danken aan haar grootmoeder.

Tradities wegen niet op tegen de pijn

Ja, ik heb mijn eigen dochters laten besnijden, en ook mijn oudste kleindochters. Maar de pijn die ik in hun plaats beleefde, viel me zwaarder en zwaarder.

Djeneba (55), grootmoeder van Farima.

Een aantal jaar geleden kwam Plan International naar haar dorp. We wilden mensen trainen om infosessies over besnijdenis te organiseren en kozen Djeneba uit. Ze is een intelligente vrouw en een gerespecteerd figuur in het dorp. Naar haar wordt geluisterd.

Ik vond besnijdenissen lang een mooie traditie, vooral om wat er allemaal omheen gebeurt. Het is bijna zo belangrijk als een huwelijksceremonie: familieleden uit naburige dorpen komen langs, er wordt gefeest, de meisjes mogen veertien dagen lang het beste eten smullen… maar de pijn, en de vreselijke gevolgen… ik overtuigde mijn dochter Amie om haar jongste meisje, Farima, het ritueel te besparen. Gelukkig was ze het meteen met me eens.

Levenslange gevolgen

Dat een besnijdenis levenslange problemen kan opleveren, heeft schoolmeisje Zahra* (13) goed begrepen. Ze is zelf besneden toen ze nog een baby was. Bij haar in het dorp is besnijdenis iets stiekems, iets waar niemand over praat. Mensen gaan er vaak voor naar een naburig dorp. Zahra is vastbesloten: voor haar eigen dochters zal ze het later anders aanpakken.

 

We kregen infosessies over besnijdenis en weten nu dat er van alles kan gebeuren: bloedverlies, infecties, moeilijke bevallingen, … je kan zelfs doodgaan. Ik wil later trouwen met een partner die me begrijpt en die net als ik tegen vrouwenbesnijdenis is. Het is daarom heel belangrijk dat ook jongens goed geïnformeerd zijn. Sommige van mijn vriendinnen denken dat het moeilijk zal zijn om de traditie te stoppen, maar ik ben er zeker van dat wij, meisjes, dit kunnen veranderen.

Zahra, 13 jaar

Daarom blijft Plan International vechten

Bij Plan International merken we dat onze aanpak werkt: we betrekken grootmoeders – die vaak de belangrijkste rol spelen bij besnijdenissen van hun kleindochters –, we geven informatiesessies in scholen, op dorpspleinen. Het is enorm belangrijk dat we ook lokale leiders, imams en zelfs besnijdsters mee op de kar trekken om het tij te doen keren.

Imam Nega ging onmiddellijk achter de missie van Plan staan, toen we met onze projecten startten in zijn dorp. Dat hij zelf zijn enige dochtertje verloor aan de gevolgen dan een besnijdenis, is daarbij doorslaggevend. Het verdriet en de machteloosheid om haar dood, zorgen ervoor dat hij de praktijk resoluut de wereld uit wil.

Foto: Plan International/llvy Njiokiktjien

 

We moeten mensen – mannen én vrouwen – het verschil uitleggen tussen religieuze voorschriften en traditionele familiale gebruiken. Velen denken dat de islam meisjesbesnijdenis voorschrijft, maar dat is niet waar. Overal waar ik ga, praat ik over het gevaar van de traditie. Ik denk dat intussen 90% van mijn dorp het gebruik heeft afgezworen. De rest zal hoe dan ook moeten volgen!

Imam Nega is vastberaden om komaf te maken met de traditie van genitale verminking.

Plan International boekte samen met mensen als Nega, Zahra en Djeneba opmerkelijke resultaten in de strijd tegen genitale verminking in West-Afrika en we zetten ons werk rond meisjesbesnijdenis onverminderd verder.

Wat kan jij doen?

De petitie tegen meisjesbesnijdenis in Mali is gesloten. Bedankt voor jouw steun aan deze oproep. We houden jou op de hoogte van het verdere verloop van de actie van het Malinese parlementslid Fomba Fatoumata Niambali.

Getuigenissen in Mali werden ter plaatse opgetekend door Lonneke van Genugten samen met de collega's van Plan Nederland. De beelden zijn van fotografe llvy Njiokiktjien. 

*Namen zijn veranderd om de privacy te garanderen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!