Daouda, 17 jaar (derde van links). Actief lid van de meisjesrechtenvereniging van Plan International Benin in Tobre. Haar droom? Het leven veranderen van de meisjes uit haar dorp.

"Ik heb veel geluk dat ik geselecteerd werd voor de voetbalploeg van Plan International. We trainen verschillende keren per week. We volgen workshops waar we leren over meisjesrechten, praten voor een publiek en ons zelfvertrouwen versterken.

In het begin kregen we heel wat kritiek uit het dorp, maar intussen respecteren ze ons. Omdat we durven praten over gevoelige onderwerpen zoals onderwijs voor meisjes, onafhankelijkheid, het vermijden van zwangerschappen en kindhuwelijken. Sport is een manier om respect af te dwingen. Voetballen kunnen we intussen even goed als jongens. En nu wordt er wel naar ons geluisterd.

Ik had nooit kunnen denken dat sport mijn leven zou veranderen. Ik wil zelf ook levens veranderen. Ik ben supergemotiveerd om te studeren, mijn ouders respecteren me helemaal en… ik zal niet zwanger worden. Ik wil dat meisjes op dezelfde hoogte staan als jongens.

Ik ben ervan overtuigd dat alles mogelijk is, als je het echt wil en er voluit voor gaat!"

Ontdek de foto-expo “Allemaal gelijk, of niet?”

Daouda deelde haar verhaal in het kader van de fototentoonstelling “Allemaal gelijk, of niet?” waar 48 jongeren uit 4 continenten vertellen over gendergelijkheid. Je kan de tentoonstelling ontdekken in het begeleidende pedagogisch dossier of in jouw buurt. 

Ontdek de foto expo

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!