Michèle koos ervoor om na haar pensioen als vrijwilligster actief te blijven. Na al enkele jaren actief te zijn als Plan Ouder, draagt ze nu ook haar steentje bij als vrijwilligster bij de dienstverlening.

Wij vroegen haar hoe dat dan juist in zijn werk ging, en zetten haar met dit interview graag in de bloemetjes voor haar engagement.

U bent bij Plan International vrijwilliger bij de dienstverlening.
Waarom heeft u Plan gekozen ?

Ik ben reeds enkele jaren Plan Ouder van een 10-jarig meisje uit Senegal. Daar ik 3 jaar geleden met vervroegd pensioen kon gaan, had ik zin om mijn vrije tijd te besteden bij het “goede doel”. Ik heb Plan gekozen, daar ik de organisatie reeds kende, omdat ik vernomen had dat de medewerkers sympathiek zijn. Ik heb spontaan mijn hulp aangeboden. Ik heb telefonisch contact opgenomen en ben me komen aanbieden in het kantoor waar Marie-Claire Gorostegui me vriendelijk heeft ontvangen. Kort daarna heb ik de taken overgenomen van een andere vrijwilligster die haar vrijwilligerswerk had beëindigd.

Wanneer heeft u uw familie en vrienden ingelicht over uw vrijwilligerswerk? Hoe was hun reactie? Hebben zij uw enthousiasme gedeeld? Bewonderen zij uw beslissing?

Voor mij was het een persoonlijke beslissing die mij bovendien externe contacten zou bijbrengen. Wanneer men stopt met werken, verliest men veel sociale contacten. Mijn vrienden werken nog en zijn niet beschikbaar tijdens de dag. De taken die ik als vrijwilligster doe zijn verschillend t.o.z. van mijn actieve loopbaan. Ik heb geen probleem gehad om mij aan te passen want de collega’s van Plan hebben mij de taken en de systemen eigen aan Plan goed uitgelegd. Op dit ogenblik ben ik goed ingewerkt, en als ik een vraag heb, kan ik deze stellen aan het team.

Vrijwilligster Michèle

 

Bent u zich ervan bewust dat u onmisbaar bent met al de hulp die u de organisatie brengt

Ik help 1/week het Donor Support team, maar ik ben niet onmisbaar. De vaste dag dat ik op voorhand vastgelegd had, kan gemakkelijk verplaatsen worden naar een andere dag. Dat is belangrijk voor mij want door mijn andere activiteiten en/of verplichtingen moet ik dikwijls mijn dag van aanwezigheid bij Plan wijzigen.

Waarom is het vrijwilligerswerk voor u belangrijk ?

Ik voel me nuttig en dat geeft me een goed gevoel.Telkens ik het kantoor verlaat, zeggen mijn collega’s, "bedankt Michèle". Aangenaam en belonend, niet ?

Van harte bedankt voor dit interview!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!