De fototentoonstelling ‘Allemaal gelijk, of niet?’ blijft rondreizen in België. Adeline en Thomas, twee jonge reporters uit Benin, interviewden tientallen meisjes en jongens uit hun gemeenschap over gendergelijkheid voor de tentoonstelling. Wij vroegen hen na de reportage over hun ervaringen en bevindingen. Zijn we allemaal gelijk, of niet? En wat kunnen we doen zodat alle meisjes en jongens van jongs af aan dezelfde kansen krijgen? Een boeiend gesprek met twee geëngageerde jongeren.  

Adeline, 18 jaar. Droomt ervan magistraat te worden – Thomas, 18 jaar. Droomt ervan scheidsrechter te worden

"Meisjes moeten erop aandringen naar school te gaan."

Adeline: "Meisjes moeten erop aandringen naar school te gaan. Maar eens ze daar zijn, mogen ze zich niet laten manipuleren door de leerkrachten en jongens die hen willen verleiden." 

Thomas: "De jongens die naar school zijn geweest geloven meer in gelijkheid… De meisjes durven zichzelf niet uit te drukken. Ze vragen zich af of de standaardnorm van ‘de man die alles beslist’, op een dag zal veranderen…"  

Hetgeen wat mij het meest ergert is HET BEELD dat mannen van ons hebben

Adeline: "Hetgeen wat mij het meest ergert is het beeld dat mannen van ons hebben. Je kan professor zijn aan een universiteit, discussiëren met collega’s maar als ze niet akkoord gaan met je, wuiven ze je weg « Och, ga terug naar je kookpotten! ». Dat zal men nooit tegen een man zeggen! De mentaliteit evolueert maar vooroordelen zijn hardnekkig. De ouderen zeggen altijd dat meisjes en vrouwen onderdanig moeten zijn, en de meisjes stoppen niet met dat te denken! Het is moeilijk om te veranderen, maar meisjes moeten de kracht vinden.

Ik, ik wil de rechten van vrouwen verdedigen. Ik hoop dat mijn droom uitkomt zodat vrouwen wel naar waarde worden geschat.

Thomas: "Bij ons is de traditie erg sterk. Men zegt dat vrouwen niet dezelfde rechten hebben als mannen. Maar ik geloof dat de mentaliteit evolueert door middel van onderwijs en media. Zodat jongens denken zoals ik;  dat « een vrouw een hoofd en tien vingers heeft », wat ik kan, kan zij ook… Jongens voelen zich nog steeds een beetje superieur. Diegenen die naar school zijn geweest moeten het voorbeeld geven aan de anderen en bondgenoten van gelijkheid worden, zelfs als ze privileges te verliezen hebben! "

Foto expo 'Allemaal gelijk, of niet?'

Om deel te nemen aan het project werden de jongeren geschoold in interviewtechnieken en kregen ze een fototoestel in de hand om hun kijk op de gemeenschap vast te leggen. Bekijk hieronder enkele foto's van deze ontluikende reporters.

  • © Adeline et Thomas
    © Adeline et Thomas
  • © Adeline et Thomas
    © Adeline et Thomas
  • © Adeline et Thomas
    © Adeline et Thomas
  • © Adeline et Thomas
    © Adeline et Thomas

 

De getuigenissen die Adeline en Thomas verzamelden over gendergelijkheid werden in beeld gebracht door professioneel fotograaf François Struzik in de reizende tentoonstelling 'Allemaal gelijk, of niet?'.

minder dan de helft van de BENINESE MEISJES ZIJN INGESCHREVEN IN EEN MIDDELBARE SCHOOL

In Benin is minder dan de helft van de meisjes ingeschreven in een middelbare school en meisjes hebben 3 keer minder kans dan jongens om naar de universiteit te gaan.

Samen met onze lokale partners, de Beninese ngo’s CBDIBA en FEE-Développement, versterken we de onafhankelijkheid van jonge meisjes in de regio Atacora  door middel van spaar- en leengroepen en voetbal. We geven ze de kennis en vaardigheden om zwangerschappen te voorkomen en nee te zeggen tegen een kindhuwelijk. In de regio’s Atlantique en Littoral versterken we samen met CBO-EPT en IFMA onderwijs voor kinderen die zijn uitgesloten van school of een handicap hebben. Lees meer over onze resultaten in Benin in ons jaarverslag.

Adeline: "Een sterke vrouw is iemand die positief ingesteld is"

Na de voetbalproject voor meisjes en de tentoonstelling, strijdt Adeline actief voor gendergelijkheid in haar gemeenschap.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!