Phyal en Chanral zijn twee 19-jarige jonge reporters uit Cambodja. Samen met Plan International Cambodja interviewden zij tientallen meisjes en jongens uit hun gemeenschap over gendergelijkheid. Het resultaat van hun werk kan je bewonderen in de rondreizende fototentoonstelling 'Allemaal gelijk, of niet?'. Wij vroegen hen na de reportage over hun ervaringen en bevindingen. Zijn we allemaal gelijk, of niet? En wat kunnen we doen zodat alle meisjes en jongens van jongs af aan dezelfde kansen krijgen? Een boeiend gesprek met twee geëngageerde jongeren.
"In onze dorpen is er geen sprake van gendergelijkheid"
Phyal: "In mijn dorp zijn mannen en vrouwen niet gelijk. Maar ik laat me daar niet door afschrikken. Als ik iets wil doen, doe ik het gewoon. Ik leid vergaderingen, ga naar school en neem deel aan de beslissingen in het dorp.
Ik ben een meisje maar wil zelf keuzes maken. Zoals de jongens.
Chanral: "Het verschil hier is dat we mannen het zware werk geven. Vrouwen nemen de lichtere karweien op zich maar het zijn er veel meer! Zij zorgen ervoor dat het gezin te eten heeft. De mannen komen thuis, eten en gaan slapen."
"Als je de dingen wil veranderen, moet je bij jezelf beginnen."
Phyal: “Het erge aan de zaak? Dat meisjes hun lot accepteren. Als vanzelfsprekend voeren ze huishoudelijk werk uit dat hun broers niet hoeven te doen. Ze mogen het dorp niet verlaten uit angst voor misbruik. En ze aanvaarden dat allemaal. Ze kennen niets anders. We moeten hen tonen dat we best voor onszelf kunnen zorgen buiten het dorp, zonder toezicht. En dat zal ons lukken!”
Chanral: “We leven in een eerder afgelegen gebied. Dat verklaart wel een aantal zaken. Mensen zijn onvoldoende geïnformeerd.
Ik wil mijn kennis absoluut delen. En niet alleen met jongeren, maar ook met onze ouders en met de ouderen. Zeker hier op het platteland!
Foto expo: 'Allemaal gelijk, of niet?'
De jongeren die deelnamen aan het project werden gecoacht door fotograaf François Struzik en volgden workshops in interviewtechnieken en fotografie. Onderaan kan je de foto's van Phyal en Chanral bekijken.
De getuigenissen die Phyal en Chanral verzamelden, werden geïllustreerd met portretten van François Struzik die jonge reporters begeleidde op 4 continenten. De volledige reportage ontdek je in de rondreizende expo 'Allemaal gelijk of niet'.
1 tienermeisje op 5 krijgt te maken met geweld
In Cambodja krijgt één tienermeisje op vijf te maken met geweld. Eén op 7 vrouwen gaat ervan uit dat ze de ogen zou sluiten voor geweld als dit het gezin kan samenhouden.
Samen met onze lokale partnerorganisatie Krousar Yoeung en met de overheid hebben we gezorgd voor kinderopvang in de provincie Ratanakiri. Kinderen van etnische minderheden kregen zo van jongs af aan al minder traditionele man-vrouwrollen te zien. We betrokken de ouders – ook de papa’s die zich tot nu toe weinig inlieten met de opvoeding van de allerkleinsten – en gaven vormingen aan de begeleiders. Vandaag werken we samen met het lokaal bestuur om het belang van gelijkheid voor en bescherming van meisjes te promoten. Lees alles over onze resultaten in Cambodja in het jaarverslag.
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
Eindelijk! El Salvador keurt totaalverbod op kindhuwelijken goed
Op 17 augustus waren de Salvadoriaanse parlementsleden het unaniem eens: het is hoog tijd voor een totaalverbod op kindhuwelijken in...
Jongeren voeren creatief campagne
De ideeën van jongeren zitten verweven in de dagelijkse werking van Plan International. Als kinderrechtenorganisatie versterken wij wereldwijd de meningen...
Zambia: vernederende initiaties voor meisjes maken een ommekeer
“Vroeger ging het er hard aan toe. Zodra een meisje haar maandstonden kreeg, werd ze 'geïnitieerd'. Dat betekende om te...