De ideeën van jongeren zitten verweven in de dagelijkse werking van Plan International. Als kinderrechtenorganisatie versterken wij wereldwijd de meningen van de jonge generatie. Van muurschilderingen tot fotografie, jongeren gaan creatief aan de slag om hun boodschap duidelijk te maken: meisjes schilderen muurtekeningen op een onveilige straat in Masbate (Filipijnen), in Nederland post een meisje selfies van personen die haar intimideren zodat ze zich moeten verantwoorden. In Senegal kaart Fatou met haar camera in de hand geweld tegen vrouwen aan. Lees over haar kijk op deze thematiek.

Als kind kwam ik al op voor meisjesrechten. Met meisjes uit de buurt kwam ik na school geregeld samen om te debatteren en elkaar raad te geven over onze thuissituaties.

In 2005 richtte ik samen met mijn vrienden de organisatie ‘Bando Rag De Viancre’ op die geweld tegen vrouwen en kinderen aankaart. Samen hebben we al veel gerealiseerd, waaronder sensibiliseringsacties tegen verkrachting en kindhuwelijken.”

Activiste achter de camera en op het toneel

Drie jaar later schakelde ik een versnelling hoger en startte ik met het produceren van mijn eigen films. Veel revoluties in Afrika werden aangewakkerd door films, een medium dat veel emoties en reacties oproept. Me die kracht in het achterhoofd besliste ik om videograaf te worden. Mijn camera is mijn “wapen”!

Ik realiseer sensibiliseringscampagnes en geef ook workshops over hoe je kan monteren en opnemen via je smartphone. Ik werk samen met een heel geëngageerd team van jongeren. Soms worden onze video’s zelfs uitgezonden op tv.

Daarnaast ben ik actief als mede-oprichtster van het collectief #dafadoy (“Genoeg!”), die campagnes voert om verkrachting strafbaar te maken in Senegal. Als sociaal werkster zet ik mij in voor de projecten van Plan International.” 

De kracht van beeldvorming

Met haar creatief idee contacteerde Fatou Plan International om samen te werken rond 16 dagen van activisme, om een einde te maken aan het geweld tegen vrouwen, georganiseerd van 25 november tot 10 december 2019. 

“Via 16 films van elk 16 minuten brachten we verschillende topics in beeld zoals kindhuwelijken en genitale verminking. Het was een partnerschap met een enorme impact.

De samenwerking met Plan International zorgde er niet alleen voor dat ik dit project kon realiseren, we bereikten samen ook miljoenen kijkers. Persoonlijk heb ik er ook veel uit geleerd. Ik kreeg meer zelfvertrouwen, niets kan mij nog stoppen. De mediaspecialisten van Plan International leerden mij ook nog enkele technische kneepjes bij. Mijn digitale kanaal waarop mijn films worden uitgezonden, heeft bekendheid en geloofwaardigheid gekregen en sinds het begin van deze campagne werd ik uitgenodigd voor verschillende radio- en televisieprogramma's om over mijn werk te praten.

We blijven doorgaan! We organiseren workshops en vertonen films in de regio en produceren nieuwe videos over andere thema’s. Met de steun van Plan International gaan we de 16 video's in het Engels ondertitelen om nog meer mensen te bereiken. Onze strijd gaat door en om Plan International te citeren: 'We stoppen niet totdat elk meisje dezelfde kansen krijgt.'"

Activisme over de grenzen heen 

Ook in België ondersteunt Plan International jonge activisten om sociale normen omver te werpen en het beleid te beïnvloeden. Na het succes van het BruxELLES-project, in samenwerking met Canon en equal.brussels in 2018, staan jongeren uit Brussel, Charleroi, Antwerpen, Madrid, Barcelona en Sevilla te poppelen om te starten. Via o.a. fotografie brengen ze problemen in beeld en stellen ze oplossingen voor om hun steden veiliger te maken. Eind februari 2020 volgen de jongerenactivisten hun eerste creatieve workshops samen met de professionele fotografen van Canon.

Geef jongeren de vrijheid om hun creativiteit te gebruiken. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!