In de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft één op twee inwoners hulp nodig om te overleven. De meerderheid hiervan zijn kinderen. Gewapende conflicten en aanhoudende droogte dwingen kinderen en hun families ertoe te vluchten binnen de grenzen van hun eigen land. Naar schatting gaat het om 643.000 personen, waarvan de helft kinderen. Daarbij zochten nog eens 573.000 mannen, vrouwen en kinderen toevlucht in de omringende buurlanden. Vaak raken de meisjes en jongens onderweg gescheiden van hun familie en zijn ze op zichzelf aangewezen om te overleven. 

Kinderen op de vlucht geraken gescheiden van hun familie

De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt sinds 2012 geteisterd door een opeenvolging van crissisen: gewapende conflicten en klimaatverandering leiden tot meer armoede en voedseltekorten. Ouders moeten vluchten met hun kinderen en laten hun huis en land achter. Meisjes en jongens geraken onderweg gescheiden van hun familie. Eind november 2018 publiceerde Unicef een rapport over de situatie. Naar schatting is één kind op vier in de Centraal-Afrikaanse Republiek ontheemd of op de vlucht.

1,5 miljoen meisjes en jongens hebben hulp nodig om te overleven

Eenzame, gescheiden kinderen raken ondervoed, hebben beperkte toegang tot onderwijs, maken een trauma mee, hebben een gebrek aan zorg of komen terecht in gewapende groepen en mensenhandel. En de vooruitzichten zijn niet geruststellend.

  • Naar verwachting zullen meer dan 43.000 kinderen jonger dan vijf jaar een extreem hoog sterfterisico lopen in 2019 als gevolg van ernstige acute ondervoeding.
  • Minder dan drie op de vijf kinderen gaan naar de basisschool.
  • Bijna de helft van de bevolking heeft geen toegang tot drinkbaar water.

Voor meisjes zijn er extra risico’s aan verbonden omdat zij, bovenop de vorige risico’s, ook te maken krijgen met seksueel misbruik, gedwongen prostitutie en kindhuwelijken. Baby’s en zeer jonge kinderen overleven zulke omstandigheden vaak niet.

Ze hebben dus maar weinig opties, in het beste geval kunnen ze zich aansluiten bij verre familieleden, maar vaak worden ze aan hun lot overgelaten.

Plan International herenigt gezinnen en organiseert pleegzorg

Plan International doet er alles aan om ontheemde gezinnen en families op de vlucht te herenigen. Veel kinderen hebben geen identiteitsdocumenten bij zich, wat de hereniging zeer moeilijk maakt. Het is dan ook belangrijk dat gevluchte kinderen tijdelijk een thuis krijgen bij pleeggezinnen. Elk pleeggezin ondergaat een nauwkeurige screening. Hiervoor worden we ondersteund door sociale werkers die zich inzetten voor de bescherming van gescheiden kinderen door ze te plaatsen in pleeggezinnend.

Maar deze pleeggezinnen zijn vaak zelf moeten vluchten en kunnen de opvang financieel niet alleen aan. Om te voldoen aan alle behoeftes van ieder kind biedt Plan International financiële hulp aan elk pleeggezin. Zo zorgen we ervoor dat:

  • Meisjes en jongens in het pleeggezin voldoende te eten en te drinken hebben. 

  • Kinderen niet hoeven te werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen en naar school blijven gaan in de noodscholen van Plan International.

  • Jongens en meisjes gelijk behandeld worden.

Geef kinderen een warme thuis

Plan International doet er alles aan om kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek op te vangen en te beschermen. En jij kan ons daarbij helpen. Doe een gift én geef een solidair geschenk aan een dierbare. Koop een online cadeaukaart op onze webshop Plan Cadeau en geef kinderen een warme thuis in afwachting van de zoektocht naar hun familie.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!