De leerlingen en leerkrachten van de school Raymond Devos gebruikten twee jaar lang, met steun van Plan België, het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IRVK 1989) als rode draad voor hun activiteiten. Sinds 6 mei, zijn zij de eerste ’kinderrechtenschool’ in Wallonië.

Voor Plan België blijft het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IRVK 1989), de basis voor haar schoolprojecten, zowel in België als in het Zuiden. Plan biedt leerkrachten in het basisonderwijs lesmateriaal opdat rechten van kinderen centraal staan in het onderwijs. Na twee jaar engagement kan de school het label ‘kinderrechtenschool’ verdienen. Dat is nu het geval voor de school Raymond Devos die sinds 2011 de schoolactiviteiten aanvult met thema’s als gezondheid, onderwijs, participatie en bescherming.

De school heeft ideeën te over. Om de Internationale Dag van de Rechten van het Kind in 2011 te vieren, hebben 35 leerlingen uit 2 klassen van het basisonderwijs veel ontdekt over hun rechten en plichten dankzij het juiste studiemateriaal van hun leerkrachten. Omdat niet alle kinderen overal ter wereld dezelfde rechten hebben, baseerden de leerkrachten zich op het verhaal van een Soedanese leerling. De leerlingen hebben voor het feest diverse decoraties gemaakt, waaronder de planeet Aarde met kinderen erop uit verschillende continenten.

Op zondag 5 mei 2013 tijdens de officiële uitreiking van het kinderrechtenlabel, kreeg de school een marmeren gedenksteen aan de ingang. De leerlingen gaven een show doordrenkt van het thema van die dag. Door dans, muziek en liedjes lieten ze het publiek de rechten van het kind zien. Kinderrechtencommissaris Bernard de Vos, feliciteerde de eerste Kinderrechtenschool in Wallonië met het behalen van het label, samen met de directeur van Plan België, Dirk van Maele.

Bekijk het filmpje van deze feestelijke dag (05 mei 2013)
RTL TVI
Vers l’Avenir

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!