Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de mensenrechten, zoals het recht op gezondheid, water, voedsel, onderdak en goede levensstandaarden. Oogsten mislukken, voedsel wordt schaarser en prijzen gaan omhoog. Dit maakt het voor de bevolking steeds moeilijker om in hun basisbehoeften te voorzien. Het zijn veelal meisjes die de gevolgen moeten dragen. Lees hier waarom.

Dawele wandelt elke dag vele kilometers om water te halen voor haar familie.

Dawele wandelt elke dag vele kilometers om water te halen voor haar familie.

1. Verplicht stoppen met school

Educatie van meisjes is vaak het eerste dat families opgeven bij een klimaatcrisis. De reden hiervoor is dat meisjes vaak moeten helpen met huishoudelijke taken, zoals eten en water voorzien en zorgen voor hun jongere broers of zussen.

Dawele (14 jaar) uit Ethiopië werd gedwongen om met school te stoppen door de droogte.

"Het regent hier niet meer. We wandelen elke dag meer dan 8 uur om water te halen", legt ze uit. 

"Hierdoor kon ik niet naar de les gaan en moest ik stoppen met school. Ik hou van wiskunde en wil lerares worden, maar nu weet ik niet wat mijn toekomst zal zijn."
 

Yari maakt eten voor haar man.

Yari maakt eten voor haar man.

2. Meer risico op kindhuwelijken

Door de klimaatverandering kampen heel wat gezinnen met een tekort aan inkomsten, voedsel, water, enzoverder. Om die redenen worden dochters vaak uitgehuwelijkt, want een dochter uithuwelijken is een mond minder om te voeden. Miljoenen meisjes lopen hierdoor het risico op seksueel en fysiek misbruik, vervroegde zwangerschappen en moedersterfte. 

Door een voedselcrisis in Zuid-Soedan moest Yari op haar zestiende trouwen.

"Ik was niet klaar om te trouwen", zegt Yari, nu 18 jaar. "Mijn moeder vertelde me dat als ik zou trouwen, ik de hele familie zou redden van de honger.”
 

Flora verzorgt haar gewassen.

Flora verzorgt haar gewassen.

3. Minder werkkansen

In sommige landen zorgt de klimaatverandering voor een verlies aan inkomsten. Gezinnen zien hun gewassen verdwijnen door onder andere de droogte. 

Flora (21 jaar) uit Papoea-Nieuw-Guinea is boerin en ondervindt de directe gevolgen hiervan.

"Wij zijn afhankelijk van de kweek van kokosnoten voor geld, maar de bomen worden weggespoeld door de stijging van de zeespiegel. Ik heb ervaring met de impact van het weer op de gewassen, maar ik begrijp niet wat er hier gebeurt", zegt ze. 
 

Door de klimaatverandering is Prey haar familie gemigreerd om werk te zoeken.

Door de klimaatverandering is Arunny haar familie gemigreerd om werk te zoeken.

4. Meer kans op geweld

De klimaatsverandering zorgt ervoor dat veel mensen moeten migreren om een nieuwe bron van inkomsten te vinden. Ze verlaten hun woonplaats om ergens anders werk te zoeken. In Cambodja is dit vaak het geval. 
Arunny* (8 jaar) is aangewezen op zichzelf, aangezien haar oudere broer en zus verhuisd zijn om elders werk te vinden.  

"Ik mis haar", zegt Arunny, wanneer ze over haar zus praat. "Soms is het eng om alleen thuis te zijn."

Chann Sophon, coördinator bij Plan International Cambodja uit ook haar bezorgdheid: "We zijn erg bezorgd over Arunny. Ze loopt een groot risico om seksueel misbruikt te worden of slachtoffer te worden van mensenhandel."

*Naam werd gewijzigd om de identiteit te beschermen.
 

Beauty op haar school in Zimbabwe.

Beauty op haar school in Zimbabwe.

5. Gezondheidsproblemen

Voedseltekorten als gevolg van klimaatsverandering zorgen ervoor dat meisjes meer honger zullen lijden. In sommige regio’s bepalen de sociale regels dat meisjes en vrouwen pas als laatsten mogen eten en de kleinste portie krijgen. 

In Zimbabwe, waar Beauty (13 jaar) woont, lijdt men aan voedseltekorten als gevolg van de droogte. Ondanks het gebrek aan voedsel staat ze elke dag om 4 uur 's ochtends op om water te gaan halen. Vervolgens moet ze nog 9 km naar school lopen.

"Mijn botten doen soms pijn. Wanneer er geen eten is, moet ik gaan slapen met een lege maag. Na zulke nachten is het moeilijk om wakker te worden en naar school te gaan. Het is soms pijnlijk om op school te zijn door de buikpijn”, zegt Beauty.
 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!