2017 was een bijzonder jaar voor Plan Ouder en Ambassadeur Koen Wauters. Hij werd 50 jaar jong, staat 30 jaar op de planken met zijn band Clouseau (misschien heb je daar al wel eens van gehoord) én hij is dit jaar 25 jaar Plan Ouder. Dat zijn veel mijlpalen. Feest! 25 x 365 redenen dus om het gezicht, de stem, de drijvende kracht en vaak het vat vol goede ideeën achter onze campagnes voor kinder- en meisjesrechten in de bloemetjes te zetten. Bekijk mee de hoogtepunten, grappige acties en hartverwarmende momenten van het 25-jarige Plan Ouderschap van Koen Wauters.

Terug naar 1992

In 1992 wordt koen Wauters Plan Ouder van een meisje uit Bolivia. Die sociale bevlogenheid werd hem met de paplepel ingegeven. Niet enkel zijn oudere broer, maar ook zijn tante hadden een Plan Kind. Zo merkte Koen van kindsaf dat je wel degelijk een verschil kan maken.

Koen en Valerie worden ambassadeur van Plan International België

In 2003 besluiten Plan Ouders Koen en Valerie zich nog meer te engageren voor kinderrechten. 

Op een bepaald moment, dacht ik: Het wordt tijd dat ik iets meer doe. Ik ben nu eenmaal een Bekende Vlaming, van die bekendheid maak ik gebruik. Vandaar ook mijn besluit om ambassadeur te worden van Plan International België. Ik ben er heel erg van overtuigd dat Plan een goede manier van werken heeft. Zuiver drinkwater betekent ook een betere hygiëne, zodat een kind minder gauw ziek wordt. En een gezond kind kan school lopen. Een kind dat onderwijs krijgt, is mondiger, leert democratische principes kennen en zal die later, als volwassenene, ook in de praktijk brengen.

Ik wil mijn bekendheid gebruiken om Plan International België en haar werking onder de aandacht te brengen. De boodschap is heel eenvoudig: je wordt Plan Ouder van een kind, maar eigenlijk steun je daarmee een hele gemeenschap. Je draagt bij aan langetermijnoplossingen. Ook nadat jouw Plan kind 18 jaar wordt of wanneer de doelstellingen van een bepaald project bereikt zijn. Je kan blijven steunen en bijdragen aan het volgende succesverhaal. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen iets willen doen, maar dat ze er niet aan denken, of geen aanleiding hebben. Ik hoop dat ik andere mensen kan overtuigen als ik zeg: 'Ik geloof in het werk van Plan International België, daarom investeer ik erin.'

 

 

Kinderrechten op het podium, op school, in het parlement én op jouw televisietoestel

Doorheen de jaren leende Koen zijn gezicht en stem uit om de campagnes van Plan International België extra kracht bij te zetten. En met succes. In het gezin Wauters - De Booser is de inzet voor het goede doel en het Plan Ouderschap een familiegelegenheid. In 2015 werd dochter Zita uitgehuwelijkt aan een oudere man! Niet voor echt natuurlijk, oef. Koen en Valerie kwamen zelf met het idee op de proppen om het probleem van kindhuwelijken onder de aandacht te brengen.

Op het moment dat ik Zita naast die oudere man zag staan, ging een koude rilling door me heen. Ik besef dat het voor veel ouders in ontwikkelingslanden niet eens een keuze is om hun dochter uit te huwelijken. Maar zelf kan ik het me niet inbeelden.

Valerie De Booser

Meer hoogtepunten van het partnerschap tussen Plan International België en Koen en Valerie kan je bekijken op deze (onvolledige) tijdlijn. En wij kijken alvast uit naar minstens nog eens 25 jaar samenwerken met de super-geëngageerde familie! 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!