Sinds 2016 werkt Plan International België samen in de noordelijke provincie Bokeo, Laos. Dankzij kleuteronderwijs worden de allerkleinsten optimaal voorbereid op het eerste leerjaar en leren meisjes jongens over gelijkheid. 

De kleuterschool ontoegankelijk voor minderheden

De provincie Bokeo ligt in het noorden van Laos, op de grens van Thailand en Myanmar. Het is een landelijk gebied dat voornamelijk wordt bevolkt door etnische minderheden.

In de regio waar we actief zijn, heeft 4 op de 10 kinderen geen toegang tot kleuteronderwijs. Velen haken af in het eerste leerjaar, vooral omdat hun kennis van het Lao, de taal die in de klas gesproken wordt, zo goed als onbestaande is. Vooral kinderen van etnische minderheden, en in het bijzonder meisjes, vallen uit de boot.

Plan International zorgt voor veilige speelgroepen

Plan International maakt toegang tot voorbereidend leren makkelijker voor etnische minderheden door in tien dorpen in Bokeo speel- en leerplekken voor kleuters op te zetten. Samen met onze lokale partnerorganisaties geven we vormingen aan vrijwilligers om hun kennis en vaardigheden door te geven aan de allerkleinsten. Onze teams volgen nu de vooruitgang van 300 kinderen en hun ouders, de bevolking wordt geïnformeerd en we voorzien het nodige leermateriaal en educatief speelgoed.

Onze partners

Plan International Belgium werkt samen met nationale partners die actief zijn in de onderwijssector in Laos en coördineert met het Lao Ministry of Education.

Onderwijs voor iedereen

Meisjes over de hele wereld worden vaker gediscrimineerd. Toegang tot het onderwijs vóór de basisschool kan het spel veranderen. Meisjes al vanaf jonge leeftijd dezelfde onderwijskansen bieden als jongens, is een eerste stap naar gelijke kansen. Voor ontwikkelde meisjes kunnen het sterke en onafhankelijke vrouwen worden, het leven van hun families verbeteren en bijdragen aan de noodzakelijke veranderingen in hun land.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!