Laos erkent het belang van peuter- en kleuteronderwijs als voorbereiding op een geslaagde schoolloopbaan. Toch genieten niet alle kinderen van dit systeem. Vooral kinderen van etnische minderheden vallen soms uit de boot. Zij wonen vaak in afgelegen gebieden en spreken andere talen dan de rest van de bevolking in Laos. Daardoor starten ze de basisschool al met een achterstand. Cijfers tonen aan dat ze veel vaker hun school niet afmaken. Om aan dit probleem tegemoet te komen, richtte Plan International speelgroepen op in de afgelegen gemeenschappen, waar kinderen allerlei vaardigheden kunnen bijschaven.

Een aanpak die werkt

In 10 afgelegen dorpen in de districten Paktha en Pha Oudom startten we speelgroepen voor kinderen van etnische minderheden die tussen 3 en 5 jaar oud zijn. Kleuters die thuis een andere moedertaal spreken, leren er de Laotiaanse taal, maar ook hun eerste letters en cijfers, en versterken er hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden. 20 speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers begeleiden deze speelgroepen. In de betrokken dorpen wordt intussen een draagvlak gecreëerd voor het initiatief, zodat het een duurzaam voorbeeld wordt voor de overheid.

Kindjes leren in de speelgroep

 

Wat hebben we verwezenlijkt?

  • 10 speelgroepen werden opgestart in 10 dorpen in de districten Paktha en Pha Oudom.
  • Meer dan 300 kinderen tussen 3 en 5 jaar oud die deel uitmaken van de speelgroepen verbeteren er hun motorische, sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden waardoor ze goed voorbereid aan de basisschool kunnen beginnen.
  • Meer dan 20 lokale vrijwilligers kregen een speciale opleiding voor het begeleiden van deze speelgroepen.
  • Wil je graag meer informatie over onze impact? Lees dan zeker verder in ons jaarverslag.

Duurzame financiering

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de trouwe donateurs van Plan International België.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!