In de provincie Bokeo in Laos, een bergachtig gebied vlakbij de grens met China, werken steeds meer mensen op commerciële plantages. Ook vanuit naburige regio’s migreren arbeidersgezinnen naar de plantages. Maar het werk is er niet zonder risico’s. Zo worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt waarvan arbeiders de gevaren niet kennen. Plan International zorgt ervoor dat arbeiders geïnformeerd worden over de mogelijke gevaren en hun rechten. Vrouwen krijgen ook de kans om een extra of alternatief inkomen te verwerven.

De arbeiders op de plantages hebben het moeilijk, en zeker voor vrouwen zijn de uitdagingen enorm. Het werk is fysiek erg zwaar en zelfs zwangere vrouwen zitten voortdurend tussen de pesticiden. Bovendien zijn seksuele intimidatie en geweld in de dorpen niet ongebruikelijk. Plan International en partners werken sinds 2016 op en rondom de bananenplantages om de arbeiders en hun gezinnen te beschermen. Dit doen we samen met de gemeenschappen.

 

Een aanpak die werkt

Onze ervaring leert dat theater een ideale tool is om belangrijke boodschappen over te brengen en mensen aan het denken te zetten. In Laos heeft dat bijzonder goed gewerkt om mensen te informeren over de risico’s van werken op plantages, over de impact die het heeft op de gezondheid, en vooral ook over de verschillende vormen van geweld specifiek gericht tegen meisjes en vrouwen.

Naast theater is ook radio in Laos nog steeds een heel efficiënt medium om maatschappelijke impact te genereren. De provinciale radiostations maken programma’s waarin ze praten over werkomstandigheden, geweld tegen meisjes en vrouwen, enzovoort. Luisteraars worden aangemoedigd om vragen te stellen.

Naast informeren en sensibiliseren, ontwikkelen we spaargroepen voor vrouwen. De groepen kiezen zelf hun richting, zoals een specialisatie in het weven van traditionele stoffen. Daarmee krijgen deze vrouwen een bijkomend, eigen inkomen én herontdekken ze hun tradities die ze daarna weer kunnen doorgeven.

Ik werkte voordien op een watermeloenplantage, maar door de pesticiden waren mijn huid en ogen geïrriteerd en ik had vaak het gevoel dat ik moeilijk kon ademen. Ik stopte met daar te werken. Toen ik over dit project hoorde, kon ik niet wachten om deel te nemen. Ik werk gemiddeld 3 tot 4 dagen aan één kledingstuk. Ondanks dat het wat tijd vergt, geniet ik nu van mijn werk. Ik wil meer leren over de verschillende patronen en wil een volwaardig kleermaakster worden.

Pheng, 55 jaar, verdient nu een inkomen door te weven

Andere groepen focussen zich op het kweken van verse groenten, kippen of champignons. De groepen sparen om te investeren in kleine ondernemingen. De vrouwen krijgen dankzij hun ondernemingen meer erkenning in hun gemeenschap, meer zelfrespect en economische onafhankelijkheid. Ze komen ook samen om te leren over hun rechten, om problemen te bespreken en om voor zichzelf op te komen.

Vrouw weeft traditionele stoffen

 

Wat hebben we verwezenlijkt?

  • Meer dan 7.000 inwoners van 23 dorpen, waaronder 4.000 vrouwen en 2.500 kinderen leerden via theater over hun rechten en hoe ze die kunnen afdwingen.
  • Informatieve radioprogramma’s van lokale stations werden druk beluisterd en ontvingen minstens 340 telefoontjes en 220 sms-berichten van luisteraars met vragen.
  • 60 vrouwen verenigden zich in 8 spaargroepen. Ze sparen om te investeren in andere beroepsactiviteiten dan het werk op de plantages, zoals het weven van traditionele stoffen en het kweken van groenten of kippen. Ze leren tijdens bijeenkomsten ook over hun rechten, bespreken problemen en komen voor zichzelf op.
  • Wil je graag meer informatie over onze impact? Lees dan zeker verder in ons jaarverslag.

 

Sterke lokale partners

Plan International België heeft voor dit project al sinds 2016 een partnerschap met de sterke lokale ngo CAMKID

Klik hier voor meer informatie over onze partners in het buitenland.

Duurzame financiering

Dit project kwam tot stand met financiering van de Europese Unie en dankzij de trouwe donateurs van Plan International België.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!