Vandaag maakte Libanon komaf met het beruchte artikel 522 uit de strafwet. Daardoor kunnen daders van verkrachting niet langer aan hun straf ontkomen als ze met hun slachtoffer trouwen.

Een belangrijke stap vooruit

Het Libanese parlement nam deze beslissing na een sterke campagne van de plaatselijke ngo ABAAD, die onder meer affiches verspreidde waarop vrouwen in bebloede en gescheurde trouwjurken te zien waren. Ook andere ngo’s, waaronder Plan International, pleiten al langer voor de afschaffing van het artikel.

Anne-Birgitte Albrectsen – CEO van Plan International:

Verkrachting is een vreselijke daad waarvoor geen excuus bestaat. Het is een misdaad waarop strenge straffen moeten staan. Het Libanese parlement heeft beslist dat verkrachters niet langer vrijuit gaan als ze met hun slachtoffer trouwen en dat is een belangrijke stap. We feliciteren de Libanese ngo’s die hiervoor hebben gestreden, in de eerste plaats ABAAD.”

Maar nog een lange weg te gaan

Anne-Birgitte Albrectsen wees erop dat veel meisjes helaas al gevangen zitten in een huwelijk met de man die hen heeft verkracht. Sommige zijn zelfs minderjarig. “Verkrachting heeft zware gevolgen op fysiek, emotioneel en psychologisch vlak. Die gevolgen dragen meisjes vaak hun hele leven mee. Dat is zeker zo wanneer een meisje met de dader moet trouwen en verkracht wordt binnen haar huwelijk. Naast de emotionele pijn, krijgt ze geen enkele kans meer om zichzelf te ontwikkelen. Vaak moet ze stoppen met school en wordt ze veel te vroeg zwanger, wat ook gevaarlijk is.”

We moeten de voedingsbodem van zulke praktijken wegnemen. Dat kan alleen door patriarchale normen en tradities te veranderen en te streven naar gendergelijkheid. Daarvoor werkt Plan International intensief samen met jongeren.”

Er zijn nog landen waar daders van verkrachting met hun slachtoffer kunnen trouwen en zo ongestraft blijven. Plan International roept die landen op om het voorbeeld van Libanon te volgen.

Lees meer over wat Plan International doet voor meisjesrechten

Foto: ABAAD MENA

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!