In april 2015 ging fotografe en reportagemaakster Lieve Blancquaert met Plan International België naar Nepal. Ze filmde er in het district Rautahat een reportage over kindhuwelijken voor de één-reeks Wedding Day. Tegelijk maakte ze er prachtige foto's en schreef de verhalen van meisjes neer voor het gelijknamige boek.

Op onze campagneblog brengen we het verhaal van Lieve in vijf fragmenten en portretten. In het vierde fragment vertelt Lieve over de Life Skills Session van Plan International en wat dit met de Nepalese meisjes doet.

Deel 4

Die onderdanigheid en totale machteloosheid van elke nieuwe generatie meisjes en vrouwen, het lijkt zo uitzichtloos. Tot medewerkers van Plan International Nepal mij naar een life skills session meenemen. Hier hoor ik voor het eerst, in een kamer vol meisjes, woorden die ik herken. Ze hebben dromen en beseffen door de training dat ze iemand zijn. Dat ze mogen praten en leven, zoals de jongens. Om de beurt vertellen ze hoe ze met hun vaders spreken en smeken hen niet uit te huwelijken. Ze willen een kans krijgen om financieel onafhankelijk te worden.

Een van hen is Pratima. Ze neemt mijn hand en vraagt hoe het in mijn land gaat als een vrouw wil scheiden. Nog voor ik iets kan antwoorden, stort ze haar hart uit. “Ik moet een echtscheiding aanvragen. Mijn schoonouders hebben mij geslagen tot ik gek werd. Ik kreeg amper iets te eten. Ze hebben al mijn haren afgeknipt. We zijn met vijf zussen thuis, en de bruidsschat was niet te overzien voor mijn vader. Ze hebben mij verrot geslagen omdat hij de afgesproken prijs voor mij niet kon betalen. Ik wist niets, ik ben nog klein. Nu woon ik weer bij mijn vader, maar nooit zal nog iemand met mij willen trouwen. Daarom ben ik hier. Ik moet overleven. Zonder deze mensen hier lukt het nooit.”

De meisjes in de groep zijn allemaal geraakt door de woorden van Pratima, en de vijftienjarige Kajal, die de ambitie koestert om rechter te worden, spreekt luid en duidelijk. “Het bloed van de jongens is net zo rood als ons bloed. Een meisje wordt ooit een moeder, en elke jongen is uit een moeder geboren. Waarom het verschil?”

De opbrengst van de Wedding Day-boeken die via Plan International België verkocht worden, gaat naar het project ‘Say No To Child Marriage’ in Nepal. Het boek is gesigneerd door Lieve Blancquaert, heeft een luxe linnen kaft (limited edition), kost 35,50 € en wordt gratis aan huis geleverd.

De Wedding Day-boeken worden niet meer verkocht. De opbrengst van de Wedding Day-boeken die via Plan International België verkocht werden, gingen naar het project ‘Say No To Child Marriage’ in Nepal. 

Meer verhalen van Lieve Blancquaert uit Nepal:

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!