In april 2015 ging fotografe en reportagemaakster Lieve Blancquaert met Plan België naar Nepal. Ze filmde er in het district Rautahat een reportage over kindhuwelijken voor de één-reeks Wedding Day. Tegelijk maakte ze er prachtige foto's en schreef de verhalen van meisjes neer voor het gelijknamige boek.

We brengen het verhaal van Lieve in vijf fragmenten en portretten. In fragment 5 getuigt ze over de zware aardbeving die plaatsvond tijdens haar verblijf in Nepal.

De aarde wordt vloeibaar

Het is zaterdagmiddag 25 april 2015 en ik zit met mijn rug tegen de muur, tussen een groepje zwangere vrouwen, een kopje thee te drinken. Ik hoor honden huilen en zie plots grote angst in de ogen van mijn tolk. Ze kijkt naar een plek net achter mij. Een moment lang geloof ik dat er een hond achter mij staat, klaar om mij aan te vallen. Ik spring overeind en voel mij slecht. Ik kan onmogelijk blijven staan en geloof nu echt dat mijn hersenen het begeven. Iemand trekt mij hard bij mijn hand naar het midden van de straat. Ik kijk rond en het hele dorp is in beweging. Geen huis dat niet aan het dansen is. De elektriciteitspalen zwieren heen en weer. Overal lopen mensen in paniek naar buiten en leggen zich plat op de grond. Dan hoor ik het woord earthquake en begrijp dat dit niet alleen in mijn hoofd gebeurt. Alles is aan het bewegen, alsof de aarde vloeibaar wordt. Een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter heeft het land zogoed als helemaal platgelegd, en bijna 9.000 mensen zijn op dat moment gestorven. De dagen die volgen, maken het grote drama voor dit land compleet. De economie ligt stil, en de armsten zetten heel veel stappen achteruit.

Intussen gaat het trouwen van die kinderen gewoon door. Meer dan ooit.

De Wedding Day-boeken worden niet meer verkocht. De opbrengst van de Wedding Day-boeken die via Plan International België verkocht werden, gingen naar het project ‘Say No To Child Marriage’ in Nepal. 

Meer verhalen van Lieve Blancquaert uit Nepal:

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!