Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw op 8 maart 2022 lanceert Plan International België in samenwerking met verschillende partners een nieuwe campagne die kunst en technologie combineert ter ondersteuning van onze acties om toegang tot onderwijs voor meisjes te verzekeren. Een doel dat zinvol is op deze dag, aangezien onderwijs vaak een sleutelelement is om meisjes in staat te stellen hun eigen toekomst te bepalen.

Over de hele wereld ondervinden meisjes extra belemmeringen om onderwijs te volgen. Als gevolg van genderrollen en stereotypen hebben zij vaak niet de kans om hun eigen keuzes voor de toekomst te maken. Velen krijgen nooit de kans om naar school te gaan of hun opleiding af te maken, hoofdzakelijk als gevolg van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Met onze 8 maart-campagne willen we daarom benadrukken hoe belangrijk het is dat meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens.  

Ontmoet Nadia Aimé, de ambassadrice van deze campagne

Wij zijn vereerd met Nadia Aimé als ambassadrice van onze campagne om deze boodschap uit te dragen. Nadia is nu Security Technical Specialist bij Microsoft België, maar ze is ook onderneemster, oprichtster van "She Leads Digital" en een uitstekend spreekster (zoals je kunt ontdekken in deze TED Talk, waarin ze een heel duidelijke boodschap geeft: "Now is not forever"). Haar verhaal is al even inspirerend.

Op 15-jarige leeftijd verliet Nadia school en leefde een tijdje op straat. Maar met de steun van mensen die in haar en haar capaciteiten geloofden, slaagde zij erin de uitdagingen die in de weg stonden met een ongelooflijke moed en doorzettingsvermogen om te zetten in kansen. Zij leerde toen op eigen houtje coderen, een passie die zij al snel in haar beroep veranderde.

Nadia is nu een rolmodel voor veel meisjes en jonge vrouwen. Haar missie is om mensen in kwetsbare situaties op te leiden en kansen te bieden, met name door middel van onderwijs en carrièremogelijkheden op het gebied van ICT. Daarom steunt zij met deze campagne enthousiast onze onderwijsprojecten.  

Onderwijs is essentieel en bestaat in vele vormen. We hebben bekwame mensen nodig die hun vaardigheden kunnen overdragen en we hebben organisaties als Plan International nodig die de expertise en het netwerk hebben om meisjes te ondersteunen. Omdat we het niet alleen kunnen. Wij moeten samen werken en investeren in het onderwijs van de volgende generatie meisjes en jongens.

Als kunst (letterlijk) tot leven komt

Voor deze innovatieve campagne wilde onze partner yondr zijn expertise op het vlak van immersive technologie ten dienste stellen van Plan International België. Hoe heeft yondr dit gedaan? Door een schilderij tot leven te brengen via augmented reality om een buitengewone artistieke ervaring te creëren. Deze augmented reality-ervaring werd vervolgens gekocht door het bedrijf Euroclear ten voordele van ons onderwijsproject in Benin.

Dit project beoogt de toegang en het behoud van 34.000 leerlingen in 170 lagere scholen te ondersteunen, met bijzondere aandacht voor meisjes. Om de kloof tussen het inschrijvingspercentage van meisjes en jongens in Benin te dichten, voert Plan International verschillende acties uit om ervoor te zorgen dat zij op school blijven: mentorschap door andere meisjes met goede resultaten, financiering van de scholing van kinderen in kwetsbare situaties door lokale spaargroepen, remediëringscursussen voor leerlingen met moeilijkheden, enz.

Schilderij

Als onze campagne-ambassadrice is Nadia Aimé het perfecte rolmodel. De Belgische kunstenares Charlotte De Cock maakte daarom een schilderij gebaseerd op vijf belangrijke elementen uit Nadia's leven, een kunstwerk dat al even indrukwekkend is als het model. Gebaseerd op dit schilderij, ontwikkelde yondr vervolgens de augmented reality-ervaring. 

Deze kan worden bekeken met behulp van een filter op Instagram en Facebook. Open deze links met je smartphone of scan deze QR-code om de filter in Instagram te openen en plaats je smartphone over het schilderij van Nadia (zie hierboven). Zo kan je de AR-ervaring beleven en naar Nadia's verhaal luisteren. Zodra de filter is opgestart, kan je op je scherm tappen om de objecten in beweging te brengen.

QR code naar Instagram filter

Meer over de campagnepartners

Door middel van immersive technologie helpt yondr agentschappen, productiebedrijven en merken echte connecties te maken. Hun expertise omvat virtuele en augmented reality, metaverses, & digitale content producties. Meer info op hun website.

Wij hebben reeds een paar keer samengewerkt met Plan International België en kunnen ons als bedrijf identificeren met de waarden van de organisatie. Eind vorig jaar hebben we beslist om geen cadeau te kopen voor onze klanten en partners, maar om onze resources te investeren in een campagne die mensen vooruit helpt die het ECHT nodig hebben. 

Charlotte De Cock begon haar carrière in 2009 met een tentoonstelling van schilderijen over Marie Antoinette. Martin Schmidt van Galerie ùDiMeo in Parijs omschrijft haar stijl als "barokke rock". Haar kunst is verder ook tentoongesteld in de Soze Gallery in Los Angeles en in het atelier van Koen van den Broek. Charlotte heeft tevens een carrière als DJ DAOUD. Ze heeft onder meer opgetreden op Burning Man en Africa Burn. Meer info op haar website.

De Euroclear Groep is de vertrouwde leverancier van diensten voor transactieverwerking voor de financiële sector. Euroclear biedt afwikkeling en bewaring van binnenlandse en grensoverschrijdende effecten voor obligaties, aandelen, derivaten en beleggingsfondsen. Euroclear is een bewezen, veerkrachtige infrastructuur voor de kapitaalmarkt die streeft naar risicobeperking, automatisering en efficiëntie op grote schaal voor haar wereldwijde klantenfranchise. De Euroclear Groep omvat Euroclear Bank, de Internationale CSD, alsook Euroclear Belgium, Euroclear Finland, Euroclear France, Euroclear Nederland, Euroclear Zweden en Euroclear UK & International. De Euroclear Groep vereffende in 2021 het equivalent van EUR 992.000 miljard aan effectentransacties, goed voor 295 miljoen binnenlandse en grensoverschrijdende transacties, en hield EUR 37.600 miljard aan activa aan voor klanten tegen eind 2021. Voor meer informatie over Euroclear, bezoek www.euroclear.com.

Fotorama legt zich toe op het high-end scannen van groot formaat originelen en het maken van kunstdrukken op hoogwaardige materialen. Meer info op hun website.

Steun Plan International België met uw bedrijf

Zou uw bedrijf ook onze projecten willen steunen? Doe een donatie aan onze projecten voor gendergelijkheid of neem contact met ons op om een partnerschap te bespreken via corporates@planinternational.be of 0490 43 49 50.  

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!