De 25-jarige Tort is opgegroeid in Cambodja. Een van de armste landen in Azië. Ze is niet zoals andere Cambodjaanse vrouwen, want ze is geboren met slechts één arm. Ondanks de uitdagingen die op haar pad komen te liggen, is ze vastberaden om een succesvolle toekomst uit te bouwen. Als voormalig Plan Kind, weet ze dat onderwijs haar sleutel tot succes is.

Post: een brief van haar Plan Ouders!

Tort met een foto van toen ze nog een Plan Kind was.

Als klein meisje leefde Tort met haar familie in een klein Cambodjaans dorp in de provincie Siem Reap. Op slechts enkele kilometers van de wereldberoemde Angkor Wat tempels. Wanneer Plan International in haar dorp neerstreek, werd zij een van de eerste Plan Kinderen. Als snel ontving ze een brief van haar Plan Ouders. Ze koestert de brieven in een mapje om ze te beschermen en ze schreef ook zelf brieven terug: “Ik vertelde mijn Plan Ouders hoe mijn dorp eruit zag, wat ik at en wat ik deed in mijn dagelijkse leven”.

Uit een onderzoek bij Plan Kinderen tussen 2006 en 2019 blijkt die briefwisseling en de band die daarbij ontstaat tussen Plan Ouder(s) en Plan Kind zeer waardevol is. Het motiveert de Plan Kinderen om zich in te spannen voor school en hun studies af te maken. Ook blijken ze gelukkiger en hebben ze meer zelfvertrouwen (‘Sponsorship Study Plan International, uitgevoerd door RMIT University, Melbourne). Zo ook bij Tort! Al op jonge leeftijd besefte ze hoe belangrijk onderwijs was op haar weg naar een onafhankelijk leven, dus ze leerde goed op school en haalde zelfs haar diploma van de middelbare school. Dat is zeker niet vanzelfsprekend voor meisjes in Cambodja.

Ook voor een Plan Ouder is de band met een Plan Kind heel speciaal. 

 

Onderwijs voor Tort, en de andere kinderen uit haar dorp

Naar school gaan? Dat is een kans die haar ouders, Hoy en Kheny, nooit kregen. Zij zijn rijstboeren en hebben nooit leren lezen en schrijven, hoewel ze dat wel heel graag wilden. Kheny stuurde al haar kinderen naar school, iets wat in Cambodja niet vanzelfsprekend is, maar ze besefte hoe belangrijk dat was. Ze is dan ook heel fier dat haar gemotiveerde dochter erin slaagde om haar school af te maken. “Zelfs als ze de koeien moest hoeden, nam ze een paar boeken mee”, vertelt Kheny.

Na de middelbare school stopte haar ambitie niet. Tort ging werken in de schoolbibliotheek en met het inkomen dat ze daar verdiende, steunde ze haar ouders, en spaarde ze om nog verder te studeren. In haar vrije tijd leerde ze Engels aan de kinderen uit haar dorp. Heel belangrijk want het is de tweede taal in Cambodja. Dat deed ze helemaal gratis. “Met deze lessen wou ik iets teruggeven aan mijn dorp, omdat ik zelf veel gekregen heb dankzij de steun van Plan International”, verklaart Tort.

Tort leert het Khmer-alfabet aan de kinderen op de basisschool in Siem Reap.

 

Een Plan Meisje dat al haar dromen wil én zal realiseren

Vandaag werkt Tort als lerares op de basisschool in haar dorp. Daar laat ze de allerkleinsten kennismaken met het Khmer-alfabet, want Khmer is de nationale taal van Cambodja. Sommige dingen zijn moeilijk voor haar om te doen met één arm, zoals een liniaal tegen het bord houden, een lijn trekken of met een bal spelen. Maar haar lichamelijke beperking houdt haar niet tegen om voor haar grote droom te vechten. Ze wil leerkracht worden aan de middelbare school en haar twee lievelingsvakken, Engels en Khmer-literatuur, geven. Dus wanneer ze ‘s avonds thuiskomt, slaat ze opnieuw haar boeken open en studeert ze gretig verder.

Tort leeft nu niet langer bij haar ouders, maar in het centrum van Siem Reap in een appartement dat ze deelt met andere vrouwelijke studentes. Ze denkt nog niet aan een eigen gezin, maar focust zich volledig op haar werk en verdere studies. Toch maakt ze nog tijd vrij om de rest van haar gemeenschap erop vooruit te helpen. Ze helpt andere mensen met een beperking die het minder goed hebben dan haar en ze organiseert fondsenwervende activiteiten. In de toekomst wil ze ook nog gratis lessen geven aan de jongste kinderen in haar gemeenschap om ook hen een betere toekomst te bieden.

De droom van Tort om te blijven studeren, doet denken aan het verhaal van voormalig Plan-Kind Winfred uit Kenia. Ook zij slaagde er dankzij de steun van haar Plan Ouders in om haar school af te maken. Bovendien zet ze zich vandaag als Plan-medewerker bij Plan International Kenia zelf in voor het belang van onderwijs. Ontdek het verhaal van voormalig Plan Kind Winfred uit Kenia.

 

Eén Plan Kind, maar ook de hele gemeenschap

Door de steun van haar Plan Ouders slaagde Tort erin om naar school te (blijven) gaan en uit te groeien tot een jonge, onafhankelijke en ambitieuze vrouw. En zelfs nu ze geen Plan Kind meer is, denkt ze nog niet aan stoppen met leren. Ze weet hoe belangrijk onderwijs is en doet er alles aan om haar gemeenschap vooruit te helpen. Vroeger toen ze gratis lesgaf aan de kindjes uit haar dorp, vandaag als lerares aan de basisschool en ook in de toekomst als leerkracht Engels en literatuur.

Het mooie levensverhaal van Tort toont nog maar eens aan waarom de focus op meisjes zo belangrijk is. Want als meisjes gelijke rechten en kansen krijgen, dan is dat beter voor de hele maatschappij!

Wil jij er ook graag voor zorgen dat een kind zijn of haar dromen kan realiseren? Word Plan Ouder en steun zo niet alleen een Plan Kind, maar eigenlijk ook zijn of haar hele omgeving!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!