Op 12 juli gaf een jarige Malala Yousafzai haar langverwachte speech voor de Verenigde Naties. In een vurig pleidooi nam de jonge Pakistaanse het op voor onderwijs voor meisjes. Malala werd onder meer geflankeerd door honderden jongeren uit de hele wereld, inclusief 15 jongeren van Plan International.

Een spraakmakende toespraak van de charismatische 16-jarige Nobelprijswinnares

Malala vierde haar 16de verjaardag met een spraakmakende toespraak in New York. Vorig jaar zag het ernaar uit dat ze haar 16de verjaardag niet zou halen, nadat ze in haar thuisland werd neergeschoten door Taliban-strijders, omdat ze een niet-aflatend pleidooi voerde voor onderwijs voor meisjes.

"Men dacht dat kogels ons het zwijgen konden opleggen. Een vergissing. De stilte na de aanslag resulteerde uiteindelijk in duizend stemmen die het voor ons opnamen. Ik wil jullie er graag op wijzen dat Malala Dag niet mijn dag is. Dit is een dag voor alle vrouwen, meisjes en jongens die een vuist maken voor hun eigen rechten. (…) Het recht om te leven in vrede, met respect behandeld te worden, gelijke kansen en een opleiding te krijgen. De strijd voor onderwijs brengt ons vandaag allemaal samen. Laten we ons wapenen met kennis en samenwerking. (…) Miljoenen kinderen kunnen niet naar school. Dat moet veranderen. Laten we het samen opnemen tegen analfabetisme, armoede en terrorisme. Boeken en schriften zijn onze belangrijkste wapens in die strijd. Een kind, een leerkracht, een balpen en een boek kunnen de wereld veranderen. Onderwijs is de enige oplossing, hier en nu!"

Malala's publieke verschijning in New York was het eerste sinds ze vorig jaar ernstig gewond raakte. De Pakistaanse sprak met het hart op de tong, doorleefd en volwassen. Met haar charisma en overtuigende oprechtheid bewees ze opnieuw dat haar nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede meer dan terecht is. Ook de andere, meegereisde jongeren lieten zich niet onbetuigd, en toonden zich klaar om een nieuwe generatie op weg te zetten naar een eerlijker wereld, met meer kansen voor kinderen en jongeren in het Zuiden. Een wereld waarin school lopen geen luxe is, zowel voor jongens als voor meisjes.

Plan International heeft alle vertrouwen in deze ambitieuze jonge generatie. Hun energie en inspiratie motiveert ons om duizenden kinderen en jongeren op weg te helpen naar een betere toekomst, elke dag opnieuw.

Meer weten:

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!