Deze namiddag neemt Malala Yousafzai officieel de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. In Oslo wordt ze gelauwerd als voorvechtster voor onderwijs voor meisjes. Malala is het symbool van de “Alle meisjes naar school”-campagne van Plan International en is de stem van 62 miljoen meisjes die niet naar school kunnen.

12 juli 2013. Op haar 16de verjaardag klimt Malala op het spreekgestoelte van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het meisje heeft slechts enkele minuten nodig om de Algemene Vergadering en de rest van de wereld die meekeek stil te doen worden:

Minder dan een jaar geleden schoten de Taliban op mij en op mijn vriendinnen. Ze dachten dat een paar kogels ons konden doen zwijgen. Maar ze hebben zich vergist. Want vanuit de stilte die volgde, zijn duizenden stemmen gerezen. Tegen extremisten die bang zijn van onderwijs. Tegen extremisten die bang zijn van vrouwen die hun stem laten weerklinken (…) Broers en zussen, we zetten onze strijd voor onderwijs voor iédereen voort. Niemand kan ons tegenhouden.”

Voor Plan International zijn de woorden van het jonge meisje bijzonder belangrijk. Malala steunt immers de internationale “Alle meisjes naar school!”-campagne van Plan, die zich in België dit jaar vertaalt in de strijd tegen kindhuwelijken.

Malala als grote voorbeeld

We zijn enorm verheugd dat Malala Yousafzai vandaag officieel de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mag nemen. Een gebeurtenis waarover Plan zich eerder al uitsprak.

Dirk Van Maele, directeur van Plan België:

Malala staat symbool voor de wereldwijde strijd voor onderwijs. Het jonge meisje is een inspiratiebron voor de hele wereld. Plan feliciteert haar dan ook met de Nobelprijs, die overheden opnieuw wakker schudt en oproept om actie te ondernemen voor een generatie van meisjes en jongens die door geweld, verschillende vormen van discriminatie en bepaalde tradities hun recht op onderwijs wordt ontzegd.”

Naar aanleiding van de officiële overhandiging van de Nobelprijs, maakte Plan International een filmpje over de jonge activiste Malala Yousafzai. Daarmee vestigt de organisatie ook de aandacht op miljoenen andere meisjes, voor wie het recht op onderwijs en vrije meningsuiting niet vanzelfsprekend zijn. 40 meisjes uit 12 landen – waaronder Pakistan, Bangladesh, Cambodja, Rwanda en de Filipijnen, herhalen de woorden van Malala, tijdens haar adembenemende speech voor de Verenigde Naties op 12 juli 2013.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!