Dankzij een historische grondwetswijziging is het in Malawi voortaan verboden om te trouwen onder de 18 jaar. Voordien mochten jongeren vanaf 15 jaar trouwen met toestemming van de ouders, maar dat is nu niet langer het geval. Een belangrijke stap in de strijd tegen kindhuwelijken in Malawi, waar 46 % van de meisjes jonger dan 18 en 9% van de meisjes jonger dan 15 zijn getrouwd. De beslissing kwam er nadat jongeren samen met ngo’s als Plan een jaar lang campagne voerden.

Een sterke samenwerking met jongeren

131 op de 133 parlementsleden stemden op 14 februari vóór de grondwetswijziging. Memory Banda is één van de jongeren die samen met Plan campagne voerde: “Ik spreek uit ervaring. Mijn zus was nog maar elf toen ze verplicht werd te trouwen met de man die haar zwanger maakte. Ik stelde me er geen vragen bij. Tot ik zag dat mijn zus gewoonweg misbruikt werd. Het meisje dat ooit mijn kleine zus was, was zichzelf niet meer.”

Samen met de overheid werkten Memory Banda en een groep jongeren begeleid door Plan aan de grondwetswijziging. “Ik hoop dat dit het einde van de praktijk van kindhuwelijken zal betekenen”, zegt Banda.

Memory Banda, één van de jongeren die samen met Plan campagne voerde. © Plan International / Marco Betti

Een betere toekomst voor miljoenen meisjes

Vandaag staat Malawi op de elfde plaats van landen waar kindhuwelijken voorkomen. In 2015 stond het land nog op plaats negen. In dat jaar verhoogde de wet de huwelijksleeftijd van 15 naar 18. Een stap in de goede richting, maar geen eindpunt. De grondwet liet jongeren immers nog toe te trouwen vanaf de leeftijd van 15, met toestemming van de ouders. Ook daar is nu een einde aan gekomen.

Lilly Omondi, directeur van Plan International Malawi: “Dit is een fundamentele verandering voor de toekomstige generaties in Malawi.” Volgens Omondi heeft de inzet van de jongeren zelf een belangrijke rol gespeeld. “Het was belangrijk dat de bevoegde minister en andere beleidsmakers uit de mond van de jongeren hoorden waarom er een eind moet komen aan kindhuwelijken. Ik ben ongelofelijk trots op onze jongeren. Zij hebben bijgedragen aan een betere toekomst voor miljoenen meisjes.”

Tijdens de campagne werkten de jongeren samen met overheidsinstellingen, politici, ambtenaren, activisten, traditionele leiders, religieuze leiders en leerkrachten. Eén van de hoogtepunten van de campagne was de overhandiging van een petitie met meer dan 42.000 handtekeningen uit meer dan 30 landen. Tijdens een nationale conferentie in september 2016 nam de First Lady van Malawi, Gertrude Mutharika, de petitie in ontvangst.  

Bekijk via deze link de bijzonder interessante TED Talk van Memory Banda uit 2015

Meer info over onze projecten

Onder de 'youth advocates' waren er ook jongens. © Plan International / Marco Betti

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!