Een televisiestation voor en door kinderen. Dat is het opzet van Timveni TV in Malawi, gesteund door Plan en de overheid van Malawi. Geen overbodige luxe in een land waar maar liefst 54% van de bevolking bestaat uit kinderen en jongeren. Jongeren een stem geven is gewoon een kwestie van gezond verstand.

Informatie op maat van meisjes

Timveni zag het levenslicht in 2006, met steun van Plan en UNICEF. Oorspronkelijk verzorgde het station enkel radioprogramma’s. Nu komt daar ook televisie bij. Timveni TV focust op sensibilisering rond kinderrechten. Vooral meisjes hebben nood aan meer en betere informatie, omdat hun rechten het vaakst geschonden worden. Het nieuwe televisiestation wijst bijvoorbeeld op de risico’s van een gedwongen huwelijk op jonge leeftijd, of het vroegtijdig verlaten van de schoolbanken.

“De recente opstart van dit televisiestation is natuurlijk een geweldige stap vooruit voor onze inspanningen rond sensibilisering. Nu kunnen we meer kinderen en jongeren bereiken, en hen informeren en overtuigen, dat ze de capaciteit en het talent hebben om bij te leren en zichzelf te ontplooien,” vertelt Lilly Omoni, directeur van Plan in Malawi.

Toekomstmuziek

Maar er is meer. Manyanda Nyasulu, het hoofd van Timveni, heeft grootse plannen voor de toekomst: “We dromen van een multimediaschool, waar we jongeren gespecialiseerde opleidingen kunnen aanbieden rond het maken van radio en televisie. Zo kunnen ze ervaring en inspiratie opdoen, zodat ze later de toekomst in eigen handen kunnen nemen.”

Ook heel wat scholen gaan aan de slag met de opnames en reportages van Timveni. Bovendien is het station een belangrijke spreekbuis voor de nationale jongerenraad, die regelmatig wordt geraadpleegd door de president en de overheid. De inspanningen van Timveni en de jongerenraad leveren ook effectief resultaat op. In samenwerking met Timveni en de jongerenraad werd bijvoorbeeld een wet gestemd die geboorteregistratie van kinderen in Malawi verplicht maakt.

Kids Waves

Plan ondersteunt al jarenlang in mediaprogramma’s, gemaakt voor en door kinderen, in ongeveer dertig landen in het Zuiden. Via radio, muziek en video kunnen kinderen hun stem laten horen en in dialoog treden met hun leeftijdsgenoten. Via dit soort programma’s zetten heel wat jongeren hun eerste stapjes in de mediasector. Het radioprogramma ‘Kids Waves’ is een ander succesvol initiatief, gesteund door Plan. Het programma wordt opgenomen en uitgezonden in 8 West-Afrikaanse landen, en bereikte ondertussen miljoenen luisteraars.

  • Word Plan Ouder

Timveni TV illustreert hoe jongeren hun eigen toekomst kunnen veranderen, net als die van hun hele gemeenschap. Dankzij de hulp van Plan. En van u. Maak samen met ons werk van verandering en word vandaag nog Plan Ouder!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!