Sinds de militaire staatsgreep van 2012 wordt Mali verscheurd door gewelddadige politieke conflicten met een ernstige voedselcrisis tot gevolg. Deze humanitaire crisis dwingt families met kinderen om te vluchten naar een buurland of te verhuizen naar een andere regio in Mali. Zeer veel scholen sluiten hun deuren waardoor meer dan 330.000 kinderen geen toegang meer hebben tot kwaliteitsvol onderwijs. 

Map Mali

Eén van de hardst getroffen regio’s is Mopti. Hier gaat slechts 47% van de kinderen tussen 7 en 12 jaar naar school, en bij jongeren tussen 13 en 15 jaar ligt het percentage nog lager, slechts 27%.

Deze kinderen groeien op in een onveilige omgeving en worden blootgesteld aan verschillende vormen van geweld: seksueel geweld, rekrutering door gewapende groepen, ... Vooral de veiligheid van meisjes staat onder druk: kindhuwelijken en tienerzwangerschappen zorgen er ook voor dat ze niet naar school gaan (48,9% van de meisjes trouwt voor haar 18e jaar en 36,5% is mama voor haar 18e). Er zijn geen gescheiden toiletten op de scholen die wel zijn, wat het risico op seksueel geweld verhoogt. 
Door te investeren in onderwijs en bescherming van deze kinderen wil Plan International de toekomstige generatie dokters, leerkrachten etc. opleiden die het land naar een stabiele toekomst begeleiden. Samen maken we het verschil!

 

Doel: kwaliteitsvol onderwijs tijdens humanitaire crisis

Inhaallessen voor 900 kinderen tussen 8 en 12 jaar, die al meer dan 2 jaar niet of nog nooit naar school zijn gegaan, zodat ze hun schoolachterstand kunnen inhalen

15 bestaande gebouwen worden ingericht en aangepast aan de noden van de kinderen en jongeren. Er worden o.a. afzonderlijke toiletten voor jongens en meisjes voorzien. 900 kinderen volgen in de nieuwe leslokalen inhaallessen om hun schoolachterstand in te halen. De ouders moeten geen inschrijvingsgeld betalen en de kinderen krijgen gratis schoolmateriaal.

 

Oprichten van 38 tijdelijke klaslokalen om op 2 jaar tijd 3.500 extra leerlingen tussen 7 en 15 jaar te verwelkomen

Plan International bouwt 38 tijdelijke klaslokalen om de overvolle klassen te verminderen en ervoor te zorgen dat iedereen naar school kan gaan. 3.500 leerlingen mogen gratis naar school en krijgen lesmateriaal.

Meisje in klas

Afstandsonderwijs via radio's met lesmateriaal op USB voor 3.532 jongeren tussen 7 en 11 jaar

Door de onveilige situatie kunnen sommige kinderen niet naar school en volgen ze op een innovatieve manier les op afstand via een radio. Door de USB-stick af te spelen op de radio luisteren de kinderen naar het lesmateriaal dat werd opgenomen door een leerkracht. Het lesmateriaal werd ontwikkeld voor de eerste 4 jaren van het lager onderwijs.

 

Inrichten van 21 veilige speelomgevingen voor kinderen

Om kinderen die niet naar school gaan en dus kwetsbaarder zijn te beschermen, richt Plan International veilige (speel)omgevingen op. Deze ruimtes zijn specifiek ontwikkeld zodat de zeer jonge kinderen er kunnen spelen, zich ontwikkelen en psychosociale steun kunnen krijgen.

Geef ons de mogelijkheid om hulp te bieden waar dit het hardst nodig is.

* Je bijdrage zal dit project ondersteunen, maar ook onze andere projecten waar kinderen en jongeren steun nodig hebben. Op die manier help je zoveel mogelijk kinderen groeien en zich ontplooien.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!