De humanitaire crisissen in Bangladesh, Zuid-Soedan en de omgeving van het Tsjaadmeer zijn erg verschillend, maar toch hebben ze iets gemeen. Uit een onderzoek van de ngo Plan International waarbij 1.000 meisjes werden ondervraagd, blijkt dat veel te weinig rekening wordt gehouden met hun noden. “Zowel overheden als noodhulporganisaties moeten daar dringend verandering in brengen”, zegt Anne-Birgitte Albrectsen, CEO van Plan International.

1.000 meisjes getuigen over hun leven in crisissituaties

Seksueel geweld, gedwongen huwelijken, honger, zelfmoordgedachten… Het is de dagelijkse realiteit van de 998 meisjes tussen 10 en 19 jaar oud, die Plan International in het voorjaar van 2018 heeft ondervraagd. Doel van het onderzoek: meisjes aan het woord laten zodat met hun getuigenissen en aanbevelingen rekening wordt gehouden bij het opzetten van toekomstige noodhulpacties.

Tsjaadmeer: Eén meisje op drie voelt zich niet veilig

Sinds 2009 woedt er een crisis in de omgeving van het Tsjaadmeer, namelijk in het noordoosten van Nigeria, het noorden van Kameroen, het zuidoosten van Niger en het westen van Tsjaad. Meer dan 2,6 miljoen mensen zijn moeten wegvluchten en zijn aangewezen op hulp.

  • Meer dan één meisje op drie zegt dat ze zich niet veilig voelt in haar directe omgeving.
  • Eén meisje op vijf werd in de loop van de maand voor het onderzoek geslagen.
  • Eén meisje op tien is in die periode geconfronteerd geweest met seksueel geweld.

“Meestal is de dader de oom, buurman of schoonmoeder. Dat is nu eenmaal wat er gebeurt wanneer een meisje haar ouders niet meer heeft om haar te beschermen”, zegt een meisje van 17 in een vluchtelingenkamp in Niger.

Rohingya-vluchtelingenkampen in Bangladesh: drie meisjes op vier zonder onderwijs

In Cox’s Bazar in Bangladesh leven een miljoen Rohingyavluchtelingen in overbevolkte kampen, nadat ze zijn moeten vluchten voor het geweld in Myanmar.

  • Bijna drie op vier meisjes zitten opgesloten in tenten en kunnen niet naar school.
  • In het kamp Balukhali is één meisje op vijf tussen 13 en 15 jaar oud uitgehuwelijkt.

Orla Murphy, directeur van Plan International in Bangladesh: “Rohingya-tienermeisjes zijn zonder twijfel het grootste slachtoffer van deze crisis.”

Zuid-Soedan: Eén meisje op vier kampt met zelfmoordgedachten

Door de crisis in Zuid-Soedan zijn vier miljoen mensen op de vlucht en lopen dagelijks 2 miljoen meisjes en vrouwen risico op fysiek en seksueel geweld. De geïnterviewde meisjes in de overbevolkte vluchtelingenkampen getuigen van doodsbedreigingen, ontvoeringen, verkrachtingen en aanranding. Nergens voelen ze zich veilig.

Een jong meisjes in Lainya, in het zuidoosten van Zuid-Soedan:

Soldaten verkrachten meisjes en verplichten ze om met hen te trouwen. Als we weigeren, dan vermoorden ze onze familieleden.

Gevolg: Eén tienermeisje op vier dacht in de loop van de 12 maanden voor het onderzoek minstens één keer aan zelfmoord.

Internationale oproep om meer rekening te houden met meisjes in crisissituaties

Anne-Brigitte Albrectsen, CEO van Plan International: “Het onderzoek toont duidelijk dat er veel meer rekening moet worden gehouden met de noden van meisjes. Op dit moment wordt de stem van meisjes te weinig gehoord, zowel in gemeenschappen, door overheden als door noodhulporganisaties. Dat is onaanvaardbaar en moet veranderen.”

Lees het volledige onderzoek

Schrijf je nu in op onze alerts

Wil je meer weten over ons werk voor getroffen gezinnen en kinderen in noodsituaties? Schrijf je dan nu in op onze alerts om updates over onze noodhulpacties en noodhulpoproepen rechtstreeks in je mailbox te ontvangen.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!