De wereld wordt momenteel getroffen door een van de ergste hongercrisissen die we ooit gekend hebben. 928 miljoen mensen vinden momenteel amper voedsel en 70% onder hen zijn vrouwen en meisjes. Hieronder geven we de vijf meest voorkomende redenen waarom meisjes harder getroffen worden en wat Plan International doet om dit te voorkomen. Want zelfs wanneer honger niet leidt tot de dood, kan deze zware (medische) gevolgen met zich meebrengen die in het bijzonder kinderen en meisjes voor de rest van leven meedragen. 

1. Meisjes verlaten school  

Wanneer er weinig tot geen voedsel beschikbaar is, worden meisjes als eerste van school gehaald om mee te helpen in het huishouden of voedsel en water te zoeken. Jongens worden daarbij vaker een grotere toekomst toegedicht, zij mogen daarom op school blijven. Een mythe die op deze manier enkel in stand wordt gehouden. 

Normaal zijn de klassen 50-50 verdeeld tussen meisjes en jongens. Maar rond de leeftijd van 11 jaar zien we dat meisjes uitvallen. Momenteel heb ik zelf klassen met enkel jongens, dat is ongezien. - Christine, leerkracht in Kenia. 

Christine, Kenya

 

In vele landen zijn scholen echter de enige plek waar kinderen een warme maaltijd krijgen. Meisjes op school houden moet dus een prioriteit zijn, ook in tijden van crisis. 

Op school kreeg ik mijn enige warme maaltijd van de dag, maar ik kon het niet meer volhouden om te blijven gaan. Ik stond op om vier uur om water en eten zoeken. Wanneer ik op school aankwam had ik vaak al meer dan 30km afgelegd. Ik was gewoon te moe om nog te kunnen opletten. - Nasra, 12 jaar, Kenia. 

Nasra, Kenya

 

2. Meisjes worden verplicht om vroeger te trouwen

Met de huidige voedseltekorten en stijgende voedselprijzen, kan het het voeden van een mond minder een waarlijk verschil maken voor een familie. In vele landen gaan meisjes inwonen bij hun echtgenoot of schoonfamilie. Voor families in hongersnood is dit vaak een erg pijnlijke, maar noodzakelijke keuze om te overleven. Een keuze die nooit nodig zou moeten zijn.  

Twee jaar geleden werd ik uitgehuwelijkt. Mijn ouders kregen zestig koeien in ruil als bruidschat, ze hadden geen andere keuze. - Rebeca, 18, Zuid-Soedan. 

Rebeca, Sud-Soudan

3. Gevaar voor gendergerelateerd geweld en tienerzwangerschappen 

In situaties van voedselschaarste en droogte zien sommige meisjes zich genoodzaakt om seksuele handelingen te verrichten in ruil voor voedsel of water. Wat een groot gevaar tot gendergerelateerd geweld en ongewenste zwangerschappen met zich meebrengt. Vooral jonge tienermeisjes lopen het grootste risico, omdat zij nog maar weinig weten over voorbehoedsmiddelen en seksuele overdraagbare ziektes.  

Het afgelopen jaar hoorde ik dat enkele van mijn vriendinnen seksuele handelingen deden in ruil voor voedsel, water of hygiëneproducten. Sommigen zijn zelfs maar 12 jaar oud. - Halima, 15 jaar, Kenia. 

Halima, Kenya

 

4. Ondervoeding zwangere vrouwen en tienermeisjes

Wanneer een vrouw of meisje zwanger is, heeft zij nood aan gezonde voeding. Voeding die er vaak simpelweg niet is. Dit is niet alleen een gevaar voor de moeder, maar ook voor haar ongeboren kind met een verhoogd risico op een miskraam, vroege geboorte of zelfs misvormingen

Francisca uit Guatemala is 19 jaar oud en zwanger van haar eerste kind, maar er heerst honger in haar regio. Zeven op de tien kinderen zijn er ondertussen chronisch ondervoed.

Op dit moment eten we enkel nog wat we zelf kunnen telen. Ik heb erg veel honger en ben enorm bezorgd om mijn kind. - Fransisca, 19, Guatemala

Fransisca Guatemala

 

5. Meisjes eten vaak minder en als laatste

In sommige culturen is het daarbij nog steeds de gewoonte dat vrouwen en meisjes pas als laatste eten en dus vaak ook minder te eten krijgen. Een realiteit die nog complexer wordt door kindhuwelijken en tienerzwangerschappen waardoor een meisje bijvoorbeeld voorrang geeft aan haar eigen kind voor ze zelf eet. 

Lees meer

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!