“Er zijn minder vrouwen in de politiek omdat vrouwen huiselijker zijn ingesteld.” Of “vrouwen zijn van nature minder in politiek geïnteresseerd.” Uitspraken waar Niesje (17) en Diane (24) – die samen met Plan International al jaren opkomen voor meisjesrechten - het helemaal niet mee eens zijn. In de aanloop naar de verkiezingen: hun bedenkingen over vrouwen en politiek.

“Als vrouwen al huiselijker zijn ingesteld, dan is dat omdat ze zo zijn opgevoed en omdat ze het gevoel hebben dat dit is wat er van hen verwacht wordt”, vindt Niesje. Diane is ervan overtuigd dat er geen enkele aannemelijke reden is waarom vrouwen meer zouden moeten doen in het huishouden dan mannen. “Een man die besluit om minder te werken en meer te doen thuis, dat zou even normaal en aanvaard moeten zijn als omgekeerd.” Maar zolang mannen meer verdienen dan vrouwen, zal dat volgens Diane niet veranderen. “Dat de man minder gaat werken en de vrouw meer, is dan toch geen verstandige keuze, niet?”

“Politiek moet meer aan bod komen in het onderwijs”

Volgens mij zijn er evenveel vrouwen in politiek geïnteresseerd als mannen. En er zijn zowel vrouwen als mannen die helemaal niet om politiek geven.

Niesje heeft het ook over rolmodellen. “De meeste bekende Belgische politici zijn mannen. Ik denk dat dat onder meer komt doordat meisjes vaker wordt afgeraden om aan politiek te gaan doen.” Niesje vindt dat meisjes net moeten gestimuleerd worden en dat dat de taak is van het onderwijs. "Politiek moet beter geïntegreerd worden in het onderwijs, zodat iedereen de kans krijgt om ermee kennis te maken."

Diane maakt de vergelijking met koken en met auto’s. “Mannen zijn zogezegd minder geïnteresseerd in koken. Maar kijk eens hoeveel topchefs man zijn… En met mijn kleine broer heb ik het heel vaak over auto’s gehad. Ik weet er dus veel meer over dan mijn andere broer. Maar dat wordt van mij niet verwacht, en dus durf ik er soms minder openlijk vragen over te stellen.

Het is de maatschappij die ons van die bijna onzichtbare regeltjes oplegt. Zo is het ook met vrouwen in de politiek. Verandering is niet makkelijk, maar ik geloof wel dat het mogelijk is.

Een vrouw aan de macht: wanneer wordt het normaal?

“De politiek is hard”, zegt Niesje, “maar ik denk dat het net zoveel mannen afschrikt als vrouwen.” Niesje denkt wel dat het voor vrouwen moeilijker is om door te groeien dan voor mannen en dat het daardoor lijkt alsof vrouwen er vaker door worden afgeschrikt of minder interesse hebben. “Politiek is hard, maar daar gaat het volgens Diane niet om. “De mentaliteit moet veranderen. In de politiek komen we er wanneer een vrouw aan de macht zal gezien worden als iets heel normaals, en niet meer als iets bijzonders.”

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!