Kiezen we automatisch ander speelgoed voor jongetjes dan voor meisjes? De BBC testte het uit: kleine Edward kreeg een kleedje aan en werd Sophie. Peuter Marnie mocht een ruitjeshemd en jeansbroek aan en werd Oliver. Welk speelgoed boden nietsvermoedende volwassenen beide kinderen aan?

Ontdek het in deze 3 minuten video van de BBC. Let vooral op de reacties van de volwassenen wanneer ze de ware toedracht te horen krijgen.

 

Het pad voor kinderen wordt uitgestippeld

Een popje en een zachte roze knuffel voor het meisje, de robot en de auto voor de jongen. Automatisch kozen volwassenen voor stereotiep speelgoed op basis van de voornaam en kleertjes van het kind dat ze voor zich hadden. Ze stonden achteraf versteld van zichzelf: “ik ben verrast. Ik dacht er blijkbaar helemaal niet bij na, het moet iets onbewust zijn. Ik vind mezelf net open-minded, maar blijkbaar…”

Stereotiep speelgoed: beter niet

Het lijkt onschuldig, de keuze voor bepaald speelgoed. En toch hebben de eerste speelgoedjes van kinderen een ontegensprekelijke impact op hun ontwikkeling. Bij ‘jongensspeelgoed’ worden vooral ruimtelijk inzicht en fysieke vaardigheden aangesproken. Het is dan ook geen verrassing dat mannen vaker beroepen in dezelfde richting uitoefenen. Maar krijgen jongens deze vaardigheden mee vanaf de geboorte? Of zijn ze het resultaat van de richting waarin ze van kleins af aan gestuurd worden door volwassenen?

Meer lezen over dit onderwerp? Ga naar het artikel over de invloed van speelgoed op de beroepskeuze van kinderen

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!