Mama’s over de hele wereld veranderen de toekomst. Dat doen ze niet alleen door hun dochters te leren voor zichzelf op te komen en hun eigen pad te kiezen. Maar ook door te blijven streven naar gelijkheid en kwaliteitsonderwijs voor hun kinderen. Vrouwen overal ter wereld dragen op hun eigen manier een steentje bij. Hieronder vertellen 3 mama’s, speciaal voor moederdag, hun unieke verhaal en wij zetten hen graag in de bloemetjes.

Rosaline

Voor de 31-jarige Rosaline uit Guinee brengt de uitbraak van het coronavirus ook de pijnlijke herinneringen aan de Ebolacrisis met zich mee. Zij en haar 4 kinderen overleefden maar moesten afscheid nemen van 8 familieleden waaronder Rosaline’s vriend, de vader van haar kinderen.

Ze kent de gevaren van een gezondheidscrisis op deze schaal en is vastberaden om haar gezin en gemeenschap zoveel mogelijk te beschermen. Maar de gezondheid van haar kinderen is niet het enige dat haar zorgen baart.

Mijn kinderen kunnen niet meer naar school, ze worden onrustig. Ze willen bijleren.

De onzekerheid over de toekomst en de mogelijk verregaande gevolgen brengen heel wat zorgen met zich mee. Maar Rosaline blijft niet bij de pakken zitten. Zo maakt ze nu deel uit van het comité dat de bevolking informeert over het coronavirus en hen bewust maakt van het belang van de preventieve maatregelen. 

Nu de scholen gesloten zijn, ijvert ze voor alternatieve leermethodes om te vermijden dat haar kinderen een achterstand oplopen.

Heb jij ook zo’n gedreven mama als Rosaline? Leg haar deze moederdag dan eens extra in de watten en help ons in de strijd tegen het coronavirus.

Rosaline en haar zonen wassen hun handen

 

Isatu

In 2015 verloor Isatu*, nu 15 jaar, haar beide ouders aan Ebola en besloot haar tante dat ze een ‘Sowei’ moest worden. Ze moest, tegen haar wil, jonge meisjes besnijden.

Ik werd  besneden toen ik 10 jaar was. Er was een grote ceremonie waar iedereen danste en gelukkig was. Een jaar later moest ik zelf meisjes besnijden, maar ik wou niet. Ik wist dat er heel wat risico’s aan verbonden waren en dat sommigen er zelfs aan stierven. Maar ik moest.

Amper 3 jaar later werd Isatu uitgehuwelijkt en kreeg ze een dochter. Ze was vastberaden om meisjesbesnijdenis uit te bannen en volgde een workshop over de gevaren van hiervan. Dit veranderde voorgoed haar leven.

Dankzij die workshop ben ik enorm gegroeid. Ik had vroeger nooit kunnen denken dat ik als activiste tegen meisjesbesnijdenis zou strijden en anderen zou kunnen overtuigen deze gevaarlijke praktijk te stoppen.

Ondanks de tegenslagen die Isatu in haar jonge leven te verwerken kreeg, blijft ze positief. Ze is vastbesloten haar dochter te beschermen en haar een betere toekomst te geven. Voordat ze met school moest stoppen om een Sowei te worden, droomde ze ervan om lerares te worden. Ze hoopt dat haar dochter naar school zal kunnen gaan en haar dromen verwezenlijkt. 

*Isatu is een schuilnaam

Ben je nog op zoek naar een cadeautje voor moederdag? Neem dan zeker een kijkje bij onze gifts for change en steek meisjes en vrouwen als Isatu een hart onder de riem.

Isatu en haar dochtertje

 

Leam

Ook Leam is een vrouw om naar op te kijken. Als jonge mama van dochtertje Minea moet ze niet alleen vechten voor haar eigen toekomst, maar ook voor die van haar dochter. Toch blijft ze positief en hoopvol in het leven staan.

Als gescheiden vrouw stippelt ze nu stap voor stap een nieuwe toekomst uit voor zichzelf en dochter Minea. Dankzij haar opleiding bij Plan International kan ze als naaister aan de slag in het dorp en verdient ze op die manier haar eerste centjes.

Ik ontwerp graag kleren voor anderen. Ooit hoop ik mijn eigen winkel te kunnen openen en nog meer klanten te kunnen helpen.

Ze raadt alle meisjes aan om niet bang te zijn, en de stap te zetten om hun dromen na te jagen. Daarnaast blijft ze ook dromen van een betere toekomst voor haar dochter.

Ik hoop dat Minea naar school zal kunnen gaan. Misschien wordt ze wel verpleegster!

Is jouw mama ook zo’n powervrouw? Verras haar nu met een gift voor change.

Leam en haar dochtertje

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!