Op 14 mei ging onze sensibiliseringscampagne met de MIVB van start. Ons doel? De strijd aangaan tegen grensoverschrijdend gedrag in het openbaar vervoer! Deze campagne kwam tot stand met onze jongerenactivisten en moet slachtoffers en getuigen informeren en sensibiliseren over seksistisch gedrag door heen aan te zetten te (re)ageren.

Met deze sensibiliseringscampagne willen we in de eerste plaats mensen sensibiliseren om iets te ondernemen als ze getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag door bijvoorbeeld tussen te komen. Onrechtstreeks richt de campagne zich tot de belagers, door hen te doen inzien dat hun slachtoffers niet alleen is, maar dat ze ondersteund wordt door iedereen rondom hem of haar.

De stem van jongeren

Deze campagne is het resultaat van een samenwerking tussen onze jongerenactivisten van het BruxELLES-project en de MIVB, die tot stand kwam in oktober 2018 en met als doel: strijd aangaan tegen grensoverschrijdend gedrag op het openbaar vervoer

Alles begon met de actie 'Girls take over', waarbij de jonge Brusselse Romane symbolisch de macht greep als hoofd van het directiecomité van de MIVB. Deze actie werd het startpunt van de samenwerking tussen de MIVB en Plan International België tegen seksuele intimidatie. Gedurende de maanden die daarop volgen hebben er verschillende vergaderingen plaatsgevonden tussen onze jongerenactivisten en diverse diensten en personeelsleden van de MIVB, zoals de dienst die zich bezighoudt met maatschappelijke zaken en schoolcampagnes, de marketingafdeling, personeel op het terrein en het directiecomité. Samen bespraken ze de maatschappelijke problematiek, waar het openbaar vervoer niet aan ontsnapt, en dachten ze na over de invoering van initiatieven die tegen dit fenomeen kunnen strijden.

De meeste van mijn vrienden werden op straat al eens uitgescholden voor trut of teef of kregen een opmerking over hun voorkomen. We proberen niet het slachtoffer uit te hangen en doen alsof we er geen probleem mee hebben, gewoon uit schaamte

Pauline, 17-jarige activiste bij Plan International België

Een sensibiliseringscampagne

Deze ontmoetingen en uitwisselingen mondden onder andere uit in een sensibiliseringscampagne gerealiseerd in samenwerking met de jongeren en met het reclamebureau Mortier Brigade, die dinsdag 14 mei van start is gegaan. Deze campagne roept getuigen en slachtoffers op om te handelen en ongepast gedrag te melden. Onrechtstreeks richt de campagne zich ook tot de belagers, door hen te laten begrijpen dat een slachtoffer niet alleen is maar wordt ondersteund door mensen rondom haar/hem.

De campagne wordt getoond in de uithangborden in de stations, in de voertuigen van de MIVB en wordt gedeeld op sociale media (Facebook, twitter, Instagram). Een leaflet met tips, informatie en nuttige nummers voor slachtoffers en getuigen van intimidatie wordt uitgedeeld op het net. Ontdek hier wat je kan doen tegen seksuele intimidatie.

Het is fijn te weten dat onze ideeën, dankzij de MIVB en Plan International België, misschien een vrouw zullen helpen die wordt geïntimideerd in het openbaar vervoer. Dat zou fantastisch zijn!

Pauline uit, 17-jarige activiste bij Plan International België

Heb jij tips over hoe je als slachtoffer of als omstander kan reageren? Laat het ons weten: info@planinternational.be 

Wat doet Plan?

Plan International, als kinderrechtenorganisatie, wil o.a. komaf maken met gendergerelateerd geweld zodat meisjes en jonge vrouwen zich van jongs af aan kunnen ontplooien, vrij van angst, discriminatie en geweld. Samen met onze partners sporen we overheden aan tot actie. Ons doel: de mentaliteit en wetten veranderen zodat meisjes zich kunnen ontplooien. 
Meer weten? Ontdek hier hoe Plan meisjes helpt.

Wat moet je doen als je wordt lastiggevallen

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!