In Bangladesh en India heeft de cycloon Amphan heel wat schade berokkend. Ook in El Salvador kregen de inwoners te maken met een tropische storm, genaamd Amanda. Dit bemoeilijkt de levensomstandigheden voor heel wat gezinnen, die al met een tekort aan voedsel, proper water, ... kampen. Lees hier hoe Plan International de getroffen gezinnen helpt.

Cycloon Amphan

Woensdag 20 mei kwam cycloon Amphan aan land in Bangladesh, vlakbij de grens met India. De cycloon raasde met hevige windstoten verder over India en bracht beide landen grote schade toe. Volgens internationale media heeft de cycloon aan meer dan honderd mensen het leven gekost en duizenden huizen verwoest. Miljoenen mensen werden geëvacueerd. Er is een groot tekort aan drinkwater en voedsel. De vrees is dat de evacuaties bijdragen aan verdere verspreiding van het coronavirus, dat in beide landen al veel levens heeft geëist. Plan International brengt in kaart wat er nodig is en begint met het uitdelen van voedsel, materiaal voor onderdak en hygiëne kits.

In Bangladesh werden 2,4 miljoen mensen in veiligheid gebracht in 1.500 opvangplaatsen, in India werden ruim 500.000 mensen geëvacueerd. De precieze schade is nog onbekend, maar duizenden huizen zijn verwoest, bruggen en elektriciteitsmasten zijn zwaar beschadigd.
 

Tropische storm Amanda

Op 31 mei werd El Salvador getroffen door de Tropische storm, die de naam Amanda kreeg. 29.968 mensen werden hierdoor getroffen, daarbij vielen ook 30 doden. 

12.600 mensen werden geëvacueerd en ondergebrachtin 352 opvangplaatsen. De overheid heeft een nationale noodtoestand uitgeroepen en de scholen werden gesloten. Hoge windsnelheden, overstromingen en landverschuivingen vernietigden meer dan 1.000 huizen, watersystemen en meer dan 60% van de net aangeplante maïs- en bonengewassen. Ook wegen werden beschadigd. In de gebieden waar Plan International actief is, zijn 800 gezinnen uit 128 gemeenschappen getroffen. 

 

Plan International biedt hulp

 

Bangladesh en India

Plan International is in zowel India als Bangladesh al jaren actief en staat klaar om op deze ramp te reageren. Er werd reeds water en voedsel ingeslagen om de getroffen families te ondersteunen. In India zal Plan International in twee getroffen districten 5.000 gezinnen ondersteunen met voedselpakketten, hygiëne kits en materialen voor onderdak. In Bangladesh zal Plan International pakketten uitdelen met daarin onder andere maandverband en zeep, gemeenschapswerkers trainen om hulp te kunnen bieden aan meisjes en vrouwen in verwachting, en voorlichtingsmateriaal uitdelen over gendergerelateerd geweld. Tijdens en na rampen neemt het risico hier op toe, door de chaos en armoede die vaak ontstaat. Er zullen noodhulpteams naar de getroffen gebieden reizen om verdere noden te inventariseren zodat zo goed mogelijk hulp kan worden geboden de komende tijd.
 

El Salvador

Plan International ondersteunt de getroffen gezinnen door het uitdelen van hygiënekits, menstruatiekits, voedselpakketten, cash transfers en materialen voor onderdak. Zij krijgen ook informatie over gendergerelateerd geweld verspreid.  
 

Een boodschap voor Plan Ouders: wij begrijpen uw bezorgdheden over uw Plan Kind(eren), maar door samenkomende omstandigheden (o.a. COVID-19) hebben wij op dit moment geen persoonlijke update van Plan Kinderen en hun gezinnen. Van zodra we persoonlijk nieuws ontvangen, brengen wij de Plan Ouders op de hoogte.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!