Bijna 600 miljoen jongeren tussen 15 en 24 jaar gaan vandaag niet naar school, vinden geen werk en volgen geen opleiding. De meerderheid van deze groep zijn meisjes. Educaid en Plan International België lanceren daarom een nieuwe website die dient om expertise en actieplannen te delen die onafhankelijkheid van meisjes vergroten via technische en beroepsopleidingen.

Opleiding maakt meisjes onafhankelijk: een globale aanpak is nodig

Begin 2017 publiceerde Plan International België een studie met praktische aanbevelingen voor effectievere projecten rond technische en beroepsopleidingen (in het Engels spreekt men van EFTP of TVET) om de onafhankelijkheid van meisjes te vergroten

De belangrijkste aanbeveling: de programma's moeten focussen op een totaalaanpak. Alleen zo kunnen meisjes echt op eigen benen staan:

  • toegang tot (gratis) opleidingen
  • hen deze opleidingen laten afwerken (door bijvoorbeeld opvang voor hun kinderen te voorzien)
  • hen een plaats helpen vinden op de arbeidsmarkt

Deze drie punten van aanpak vatten we samen als ACT!, wat staat voor Access, Completion en Transition.

Een website voor professionals in partnerschap met Educaid.be

Vandaag stellen we samen met partner Educaid.be de conclusies van de studie voor, aangevuld met praktische actieplannen om mee aan de slag te gaan. We bundelen de expertise op de nieuwe website TVET&Girls. Professionals die actief zijn in de ontwikkelingssector vinden er concrete actieplannen om te werken op drie niveaus:

  • gemeentelijk niveau
  • de aanpak in infocentra
  • het werken met politici

De actieplannen worden geïllustreerd met praktijkvoorbeelden die de ervaringen tonen van de Belgische organisaties en hun partners in verschillende landen met elk hun eigen context. Eén van de opvallende voorbeelden is het project van Plan International en haar partners in Niger. De getuigenis van de 15-jarige Fadila toont hoe ze dankzij onderwijs kon ontsnappen aan een gedwongen huwelijk.

Of neem nu Suminih, een 21-jarig meisje uit Oeganda. Zij stapte uit de prostitutie dankzij haar kappersopleiding.

 

We hopen dat de actieplannen en praktijkvoorbeelden een bron van inspiratie en hulp zijn voor iedereen die in de sector actief werkt aan het vergroten van onafhankelijkheid van meisjes via het bieden van een beroepsopleiding, ervoor zorgen dat ze de opleiding kunnen voltooien en het helpen met vinden van een job.

Het wordt een website in beweging waar regelmatig nieuwe informatie gedeeld wordt door professionelen uit de sector.

Ontdek de nieuwe site TVET & Girls

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!