“Ik toon jongens foto’s van een man die kookt, en van een vrouw die aan een auto sleutelt. Dan zie je ze raar opkijken. Maar na een tijdje dringt de boodschap toch door.” Allan (22) wil gelijke kansen voor meisjes en jongens in Oeganda, een land waar dat nog lang niet het geval is.
"Toen mijn zus 14 was, werd ze zwanger. Zoals veel meisjes hier in Kamuli. Ze moest stoppen met school. Dat vond ik zo onrechtvaardig.” 16 was Allan toen. En op dat moment al, besefte hij dat er iets moest veranderen.
Allan zit naast zijn vader, 67 jaar.
We veranderen elkaar. Allan overtuigde me om m’n dochter weer naar school te sturen. Je kan je niet inbeelden hoe trots ik ben op mijn dochters, die intussen allemaal een diploma hebben."
Maar zijn vader is voor Allan ongetwijfeld ook een grote inspiratiebron geweest. Normaal gezien mogen vrouwen in Oeganda nog altijd geen land bezitten. Allans vader gaf zijn moeder toch een stuk grond om te bewerken. En hij helpt in het huishouden. Door de taken zo te verdelen, is hun inkomen groter.
Steun gelijkheid voor meisjes, zoals Allan.
Voetbal en praten
Sinds begin 2016 is Allan bij de jongerenactivisten van Plan International. Hij startte het initiatief ‘Tugemereghalala’, wat ‘laten we samenwerken’ betekent, een naam die iedereen begrijpt.
We hebben clubs voor jongens en clubs voor meisjes. Het is belangrijk dat ze apart kunnen samenkomen. Zo kunnen ze vrij praten over wat hen bezighoudt en wat ze denken."
"Voetbal is een ideale manier om jongens aan boord te krijgen. Ik vertel hen tussendoor over clichés en vooroordelen. Bijna altijd zijn de eerste reacties negatief. Maar hun ogen gaan open wanneer ik foto’s toon van op het internet. Een vrouw die met auto's bezig is bijvoorbeeld, of een man die de afwas doet. De jongensclubs en de meisjesclubs komen ook samen. Dan doorbreken we de clichés. Er ontstaat dialoog, en jongens zien en horen dat meisjes niet ‘zwak’ zijn."
“Ooit word ik genderexpert”
Allan en de andere jongerenactivisten werken samen met de gemeenschap en de politie.
Als we weet hebben van een meisje dat is verkracht, dan geven we de zaak aan. En wanneer ouders van plan zijn om hun dochter uit te huwelijken, dan bemiddelen we."
Nog een belangrijk streefdoel van Allan, is verandering brengen op nationaal niveau. Hij is één van de jongeren die pleiten voor betere seksuele voorlichting en gezondheidsdiensten. Doel: minder tienerzwangerschappen. De internationale petitie die Allan mee opstartte werd een succes. De nationale overheid beloofde om budget vrij te maken. "Ik blijf doorgaan. Ooit word ik genderexpert."
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
Libanese verkrachters niet langer vrijuit als ze met slachtoffer trouwen
Vandaag maakte Libanon komaf met het beruchte artikel 522 uit de strafwet. Daardoor kunnen daders van verkrachting niet langer aan...
Eindelijk! El Salvador keurt totaalverbod op kindhuwelijken goed
Op 17 augustus waren de Salvadoriaanse parlementsleden het unaniem eens: het is hoog tijd voor een totaalverbod op kindhuwelijken in...
GIRLS IN ICT: een app om tienerzwangerschappen te stoppen
Het internet is niet meer weg te denken. Ook niet in de regio’s waar onze collega’s hard werken om meisjes...