Sinds december 2013 heeft het conflict in Zuid-Soedan duizenden levens geëist. Meer dan 4,5 miljoen mensen zijn op de vlucht, waarvan bijna 90% vrouwen of kinderen. Oeganda vangt het grootste aantal vluchtelingen op, vooral in het noorden van het land. Deze toestroom van vluchtelingen leidt soms tot spanningen tussen de vluchtelingen en de lokale gemeenschappen. Oeganda heeft sinds lange tijd te kampen met problemen zoals ondervoeding en een gebrek aan medische zorg. Plan International België voorziet financiering om de leefomstandigheden van vluchtelingengezinnen en van de lokale bevolking te verbeteren. De doelstelling is om ondervoeding van kinderen tegen te gaan, hun gezondheid te verbeteren en ervoor te zorgen dat gezinnen zelf voedsel kunnen produceren in tijden van onzekerheid en schaarste.

Een aanpak die werkt

We zorgden er in de eerste plaats voor dat zij die het nodig hadden medische zorgen kregen. In andere gevallen, zoals acute ondervoeding en ernstige infecties, werden patiënten getransporteerd naar gespecialiseerde ziekenhuizen.

Tegelijk riepen we hulp in van gezondheidsvrijwilligers om informatie te verspreiden rond gezondheid, hygiëne, voeding en opsporing en behandeling van ondervoeding bij kinderen.

Ten slotte, om gezinnen zelf in staat te stellen om gevarieerd voedsel te kweken, gaven we hen zaden van hoge kwaliteit waar ze zelf mee konden telen. In landbouwgroepen werden ze geïnformeerd over de beste landbouwtechnieken en ontvingen ze tuingereedschap zoals schoffels, schoppen, harken en kruiwagens.

Baby op de arm van mama

 

Wat hebben we verwezenlijkt?

  • We bereikten in totaal 28.794 mensen, waaronder 13.052 Oegandezen en 15.742 Zuid-Soedanese vluchtelingen.
  • 13.947 vrouwen kregen informatie over gezonde voeding voor moeders, zuigelingen en jonge kinderen, over gezondheid en over genderkwesties.
  • 984 kinderen tussen 5 en 59 maanden werden getest op HIV/AIDS, 1.013 kinderen kregen een behandeling tegen malaria, 894 werden behandeld voor luchtweginfectie en 173 voor diarree, 521 kinderen werden ontwormd en 286 kinderen kregen vitamine A-supplementen.
  • 5.986 mannen ontvingen gezondsheidinformatie en -diensten.
  • Wil je graag meer informatie over onze impact? Lees dan zeker verder in ons jaarverslag.

Duurzame financiering

Dit project werd gefinancierd door giften van de Belgische bevolking aan het Consortium 12-12. Consortium 12-12 verenigt 7 humanitaire organisaties die wereldwijd hulp bieden bij ernstige crisissen of natuurrampen. Onze respons ter plaatse had nooit zo snel en efficiënt kunnen verlopen zonder de enorme vrijgevigheid van duizenden mensen die een gift deden aan het Consortium 12-12.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!