In maart kreeg je van enkele geëngageerde Oegandese jongeren de vraag om een petitie te ondertekenen. Ze wilden zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om zo betere seksuele voorlichting en medische zorgen af te dwingen in hun parlement. In België tekenden maar liefst 2659 mensen de petitie van Sophie en haar vrienden. Ze deelt dan ook graag de resultaten met haar supporters.

Hallo iedereen

Het was hartverwarmend om te merken dat zoveel mensen wereldwijd mee ijveren voor onze campagne. Jullie vinden allemaal dat Oegandese jongeren zelf moeten kunnen bepalen of, met wie en wanneer ze kinderen willen. Wel, ik heb alvast enkele positieve nieuwtjes.

Op 24 maart ontmoette ik enkele Oegandese parlementsleden. Ik vroeg hen om dringend te investeren in degelijke informatie voor jongeren over seksualiteit en in betrouwbare medische dienstverlening. Dankzij jullie stond ik daar niet alleen.

39.000 mensen die vanuit 49 landen hun handtekening onder onze petitie zetten, stonden aan mijn zijde en dat ging bij onze politici niet onopgemerkt voorbij. Talloze parlementsleden ondersteunden onze campagne en zetten hun steun kracht bij door zelf de petitie te ondertekenen. De bevoegde politici toonden met deze symbolische actie het engagement om de budgetten voor seksuele gezondheidszorg te verhogen.

Parlementair Chris Baryomunsi speelt in dit budgettaire proces een sleutelrol. Hij heeft ons verzekerd dat onze actie niet zonder gevolgen blijft. Toen ik hem de petitie overhandigde, vertelde hij me dit: 

Bij het bepalen van de begroting is het onze plicht om te zorgen dat het grootste deel van het budget onze jongeren ten goede komt. We hebben jonge mensen nodig om ons land vooruit te helpen. Deze groep moet dan ook de beste gezondheidszorg krijgen. Ik steun je. Laten we samen geschiedenis schrijven. 

We volgen nu de begrotingsonderhandelingen op de voet om er zeker van te zijn dat meneer Baryomunsi en zijn collega’s woord houden. Het blijft spannend, want in de loop van de maand moet het parlement stemmen over de begroting. We houden je op de hoogte.

Dankjewel. Zonder jouw tussenkomst stonden we met deze campagne lang niet zo ver als vandaag.

Samen slagen we erin om meisjes de vrije keuze te gunnen of ze al dan niet moeder willen worden en wanneer en met wie ze een kind willen. Samen verpletteren we de vooroordelen die vandaag de veiligheid en het leven van meisjes op het spel zetten.

Heel erg bedankt voor je steun.

Sophie Nabukenya

Goed nieuws!

De Oegandese regering zet haar beloftes in daden om! Lees de boodschap van Sophie

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!