In Oeganda kan je niet naast de uitdagingen kijken waar meisjes voor staan. Maar hetzelfde geldt voor hun kracht, capaciteiten en creativiteit. Ze doorbreken taboes over maandstonden zodat ze naar school kunnen, geraken uit de prostitutie en leren een beroep, strijden voor een vrouwvriendelijk beleid, en maken hun wijken veiliger. Plan International geeft meisjes – én jongens – een duwtje in de rug, om sterker in het leven te staan.
Ik was prostituee, maar nu ben ik mecanicien. Daar ben ik erg trots op. Ik repareer elektronische toestellen, zoals tv's en radio's ...
Dit project helpt meisjes in Oeganda om…
… naar school te gaan, zelfs wanneer ze hun maandstonden hebben
Vooral op het platteland, onder meer in de regio’s Kamuli, Lira en Tororo, zijn de vooroordelen over meisjes die hun maandstonden hebben enorm. Jongens lachen meisjes uit en zelf zijn ze beschaamd. Vaak zijn er ook geen maandverband en aangepaste sanitaire voorzieningen. Daarom blijven meisjes weg van school en komt hun schoolcarrière in gevaar.
Plan International informeert gezondheidswerkers en jongeren en leidt ze op. Onder meer via theater doorbreken jongeren én volwassenen taboes. Leerkrachten en leerlingen – meisjes én jongens – leren ook herbruikbaar maandverband te maken, betaalbaar en van goede kwaliteit.
… uit de prostitutie te geraken en een beroep te leren
Meisjes krijgen de kans om op een andere manier geld te verdienen dan via de prostitutie. Via Plan International krijgen meisjes en jonge vrouwen een beroepsopleiding of lopen ze stage om zo aan een andere job te geraken.
Ze worden getest op hiv en krijgen advies over seksualiteit en voorbehoedsmiddelen. Plan International richt ook opvangcentra voor hun kinderen in, zodat ze zich kunnen toeleggen op hun opleiding of werk.
… tienerzwangerschappen te voorkomen
In Kampala, Alebtong, Kamuli en Lira leidt Plan International jongerenactivisten op om hun rechten te verdedigen tegenover Oegandese beleidsmakers. In 2017 organiseerden ze een groots opgezette petitie waarmee ze naar hun nationale politici stapten met de eis maatregelen te nemen om tienerzwangerschappen te voorkomen. De minister van Gezondheid beloofde daarop om budget vrij te maken voor seksuele voorlichting en gezondheidsdiensten op maat van jongeren, in het bijzonder van meisjes.
... te ondernemen
Met de hulp van Plan International werden verschillende Smart Up Factories opgericht. Hubs gerund door de jongeren zelf, waar ze zich thuis voelen, toegang hebben tot internet en allerlei skills leren. Er zijn ook workshops rond thema's als vertrouwen hebben in jezelf, positief en ondernemend in het leven staan en gelijke kansen voor meisjes en jongens.
Jongeren die onze SmartUp Factory verlaten, hebben marktwaarde. Ze zijn een zaakje opgestart, hebben geleerd het financieel te beheren, en doordat ze op een positievere manier hebben leren te denken, houden ze ook vol.
… geweld op straat te stoppen
Kampala is een grote stad waar meisjes en jonge vrouwen een groot risico lopen om slachtoffer te worden van geweld en verkrachting, vooral in de sloppenwijken. De jongeren met wie Plan International werkt, weigeren om dat zomaar te aanvaarden. Meisjes en jongens komen in aparte groepen samen om vrij te kunnen praten over hun ervaringen, over hoe ze denken over het andere geslacht, en over hun rechten. Doel is om stereotype en seksistische denkbeelden te doorbreken en om het zelfvertrouwen van meisjes – die vaker slachtoffer zijn van discriminatie en geweld – te vergroten.
Vervolgens komen meisjes en jongens in safety clubs samen en zoeken ze concrete oplossingen om hun wijk veiliger te maken. Ze brengen onveilige plekken in kaart en doen er iets aan. In donkere steegjes bijvoorbeeld, zorgen ze samen met buurtbewoners dat er verlichting komt.
Ik was op stap met mijn vriendin. Ik was toen vier maanden zwanger. We botsten op drugsdealers die ons aanvielen. Gelukkig kon ik ontsnappen. Maar mijn vriendin niet. Ze werd verkracht, daar in dat steegje. En vermoord.
Samen verdedigen we het recht van meisjes om te studeren, om te beslissen over hun eigen leven, om zelf te bepalen of ze willen trouwen of kinderen krijgen, om veranderingen door te voeren in hun samenleving en om zonder angst en vrij van geweld op te groeien.
Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!
Meer nieuws
Libanese verkrachters niet langer vrijuit als ze met slachtoffer trouwen
Vandaag maakte Libanon komaf met het beruchte artikel 522 uit de strafwet. Daardoor kunnen daders van verkrachting niet langer aan...
Tienerzwangerschappen aankaarten met jongeren? Zo gaat dat in El Salvador
Vul een waterballon, stop hem onder je trui, maak je voet vast aan die van een vriend die uitgedost is...
Eindelijk! El Salvador keurt totaalverbod op kindhuwelijken goed
Op 17 augustus waren de Salvadoriaanse parlementsleden het unaniem eens: het is hoog tijd voor een totaalverbod op kindhuwelijken in...