Om vluchtelingen te helpen die de oorlog in Zuid-Soedan ontvluchten, financierde Plan International België een noodhulpproject in Adjumani, Noord-Oeganda. Caroline Celis, onze noodhulpexperte, vertelt over dit project, dat niet alleen aan de meest zichtbare behoeften tegemoet kwam. Een interview.

Video: Humanitaire hulp aan vluchtelingen uit Zuid-Soedan

 

De vluchtelingencrisis in Zuid-Soedan is nog steeds slecht bekend bij het publiek. Wat is de situatie ter plaatse?

Caroline: "Als gevolg van de oorlog in Zuid-Soedan leven bijna 2,3 miljoen burgers nog steeds in buurlanden zoals Soedan, Ethiopië of Oeganda. De meesten van hen zijn vrouwen met kinderen, die alles hebben moeten achterlaten en nu leven in vluchtelingenkampen of geïmproviseerde kampen aan de rand van de dorpen." 

"In Oeganda verblijven enkele honderdduizenden vrouwen zich in een extreem arm gebied waar de sporen van een verschrikkelijke burgeroorlog in de jaren 1990 en 2000 nog steeds zichtbaar zijn. De gezondheids- en voedingssituatie is erg moeilijk. Gek genoeg is de toegang tot drinkbaar water, verzorging en voeding in sommige vluchtelingenkampen beter dan in de gastgemeenschappen. "

"Daarom besloten we het doel van ons project uit te breuden en niet enkel noodhulp te verlenen aan vluchtelingen, maar de situatie te verbeteren voor iedereen in nood: de vluchtenlingen en de lokale bevolking." 

Wat was de nuttigste actie op dit niveau?

Caroline: "De onmiddellijke basisbehoeften waren enorm, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. De ondervoeding bij jonge kinderen was erg hoog, met reële risico's voor het overleven en de gezonde ontwikkeling van kinderen."

Ons project richtte zich daarom vooral op het identificeren van accute ondervoeding bij baby's, peuters en kleuters, hun medische opvolging, distributie van therapeutisch voedsel en het organiseren van prenatale en postnatale consulten, enz. Dat was het eerste wat we moesten doen.

"Maar op de langere termijn, wat me hier erg aanspreekt, is de focus op beroepsopleidingen voor meisjes en jonge vrouwen. Plan International organiseert kookworkshops, een soort van 'MasterChef Oeganda', gebaseerd op de recepten van lokale moeders en vluchtelingen. Zo leren honderden vrouwen voedzame gerechten voorbereiden voor hun kinderen met goedkope en lokale producten die makkelijk beschikbaar zijn."

"Deze workshops waren zeer levendig en zijn vooral erg effectief. Het is een aanpak die resultaten op de lange termijn oplevert."

De crisis is nog niet voorbij in Zuid-Soedan en vluchtelingen in Oeganda zullen daar nog lang blijven. Hoe kunnen herhaalde voedselcrises in deze regio worden voorkomen?

Caroline: "Het is cruciaal om de afhankelijkheid van internationale hulp te verminderen, wat een prioriteit is voor ons project.

Naast kookcursussen hebben we ook landbouwtrainingen voor vrouwen gefinancierd, zodat ze de meest productieve technieken beheersen.

"We hebben ze geholpen in groepen te trainen en hebben hen een handje geholpen in uitrusting en zaden, en ze zijn nu gelanceerd en klaar om voedselzekerheid voor hun gezinnen te bieden."

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!