Naar aanleiding van de conflictsituatie in Oekraïne, de humanitaire noden en de grote vluchtelingenstromen naar de buurlanden, besluiten de zeven grootste humanitaire organisaties van ons land om de handen in elkaar te slaan en hulp te bieden aan de getroffen families en burgers.

Samen met Consortium 12-12 roept Plan International België op om een donatie over te maken voor humanitaire hulp aan de getroffen burgers, families en kinderen. Voor diegenen ter plaatse en zij die het land verlaten hebben en momenteel opgevangen worden als vluchtelingen in de buurlanden.

Ik doneer nu

 

Het doel van deze gezamenlijke actie is de nodige financiële middelen in te zamelen om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met een sterke influx van vluchtelingen uit Oekraïne. De toestand is er momenteel bijzonder onzeker. Naast de materiële schade, is er vooral het menselijk leed. Voor de Oekraïense bevolking escaleren de huidige ontwikkelingen zich in een ware humanitaire ramp.

De leden van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties zijn complementair aanwezig in Oekraïne en de buurlanden met hulpprogramma’s op het vlak van dringende gezondheidszorg, voeding, watervoorziening, hygiëne, onderwijs, psychosociale begeleiding en bescherming.

Wat doet Plan International?

Als internationale humanitaire en kinderrechten organisatie heeft Plan International wereldwijd een grote expertise opgebouwd met betrekking tot de aanpak van humanitaire situaties. Iedereen is slachtoffer van een conflict. Maar kinderen, jonge vrouwen en meisjes worden vaak het hardst getroffen. Ook nu zien we dat dit conflict vrouwen en kinderen dwingt te vluchten of in angst te schuilen. 

Plan International is zelf niet actief in Oekraïne maar neemt de leiding in een organisatie brede en gecoördineerde respons op de crisis via partners in Oekraïne, Polen, Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije. We focussen op noodhulp, kinderbescherming, psychosociale en mentale assistentie, directe financiële ondersteuning van families, verdeling van tegoedbonnen en noodonderwijs. Dit met bijzondere aandacht voor de bescherming en ondersteuning van kinderen, meisjes en jonge vrouwen

Over Consortium 12-12

Onder de slagzin "Samen meer levens redden", lanceert het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12) nationale campagnes om donaties te verzamelen bij uitzonderlijke humanitaire crises. Het doel is om slachtoffers van conflicten en natuurrampen te ondersteunen door fondsen te werven voor hulpoperaties ter plaatse. Consortium 12-12 brengt 7 humanitaire organisaties samen: het Belgische Rode Kruis, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan International België en UNICEF België.

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!