Met haar 33 lentes is Savun een jonge onderneemster met een eigen businessplan. Drie jaar geleden volgde ze een opleiding via Plan International en vandaag staat ze aan het hoofd van haar eigen onderneming in Siem Reap, Cambodia.

Een jonge vrouw met een droom aan diggelen…

Als kind droomde Savun ervan om als vroedvrouw te werken. Hoewel haar familie het niet zo breed had, ging ze elke dag vrolijk naar school, gedreven om haar studies af te maken zodat ze haar droom kon realiseren.

Maar in haar laatste jaar slaat het noodlot toe wanneer haar broer en papa betrokken zijn in een verkeersongeval. Savun kan haar moeilijk concentreren op haar eindexamens en ze haalt onvoldoende punten om te starten met de opleiding geneeskunde. Gelukkig verbetert de gezondheid van haar vader en broer, maar Savun keert nooit terug naar de schoolbanken.

…klimt op tot succesvolle zakenvrouw

Gedurende enkele jaren werkt Savun op de boerderij van haar ouders tot ze op een dag hoort vertellen over een opleiding via Plan International om een eigen pluimveebedrijf op te starten. Ze grijpt de kans met beide handen en leert snel de kneepjes van het vak.

Voor ik deze opleiding volgde en iets kon opstarten met de steun van Plan International, hadden we net voldoende vee en groenten voor eigen gebruik. We hadden het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Nu heb ik de mogelijkheid om mijn familie te ondersteunen.

Door grote invloed van de klimaatverandering op de groei van de gewassen zijn heel veel Cambodjanen in Siem Reap, die afhangen van landbouwproductie, verplicht om op zoek te gaan naar werk in het buitenland. Met dit in het achterhoofd start Savun met het kweken van kippen omdat zij veel beter bestand zijn tegen de aanhoudende droogte en hitte dan andere dieren.

Savun met haar kuikens. Foto: Plan International / Karoliina Paatos

Een bloeiend bedrijf voor de hele familie

Met haar ondernemersgeest slaagt Savun erin om in sneltempo haar eigen bedrijf op te richten en kweekt ze ondertussen 700 kuikentjes en 120 kippen. En er zijn er nog veel meer op komst.

Savun verdient gemiddeld 720 euro per maand, wat een zeer hoog loon is in Siem Reap. Ze investeert haar winst in het uitbreiden van haar boerderij en familiebedrijf. Sinds vorig jaar houdt ze ook varkentjes en heeft ze ondertussen 6 grote biggen. Ze is enorm gelukkig met wat ze op zo een korte termijn heeft bereikt en is de trots van haar mama Voy.

Het is een job vol uitdagingen, maar sinds Savun haar onderneming startte is ons leven ook verbeterd. Ik ben enorm trots op mijn dochter en heb veel hoop in de toekomstige generatie van jonge onderneemsters.

Investeer in onderneemsters zoals Savun

Ondersteun de ondernemers en onderneemsters van morgen met uw bedrijf. Contacteer ons en samen bekijken we hoe u kan helpen!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!