Rita Seghers steunde bijna 35 jaar lang verschillende Plan kinderen in Sri Lanka. Nu door de verbeterde levensomstandigheden onze werking in Sri Lanka wordt stopgezet, blikt ze terug op het Plan Ouderschap in een land waaraan ze haar hart verloren is. Toch droomt ze alvast van de toekomst en kan niet wachten om haar nieuw Plan Kind in Egypte een bezoekje te brengen.

De impact van het Plan Ouderschap

Vier van de vijf Plan Kinderen van Rita uit Sri Lanka
Vier van de vijf Plan Kinderen van Rita uit Sri Lanka

Rita is al Plan Ouder sinds 1986. We mogen haar dus gerust Plan Ouder van het eerste uur noemen. Doorheen deze 35 jaar had Rita vijf verschillende Plan Kinderen in Sri Lanka. De aanleiding voor haar Plan Ouderschap was een bezoek aan Sri Lanka, maar ook nadien keerde ze terug. Ze ging tweemaal op bezoek bij Soma, één van haar Plan Kinderen in het Zuid-Aziatische land. De eerste keer ging ze alleen, maar de tweede keer nam ze haar man Vic mee. Zo zagen ze met hun eigen ogen de impact van hun steun, en die van vele andere Plan Ouders en donateurs.

“We hebben kunnen waarnemen wat Plan International daar heeft verwezenlijkt. Elektriciteit en water was er bijna niet in de gemeenschap van Soma en daar heeft Plan International voor gezorgd.”, vertelt Vic. Ook Rita zelf merkte de verbeterde leefomstandigheden op: “Tussen mijn twee bezoeken heb ik een zeer positieve evolutie gezien. Toen we hun projecten zijn gaan bekijken, zagen we het contrast duidelijk wat betreft watervoorziening, elektriciteit, schoolgebouwen en de kwaliteit van het onderwijs. Ze betrokken ook telkens de hele gemeenschap om bijvoorbeeld de hygiëne te verbeteren.”

Door de steun van Plan Ouders gaat dus de hele gemeenschap erop vooruit. Er worden immers ook projecten opgezet in de leefomgeving van het Plan Kind die focussen op onder andere kwaliteitsvol onderwijs, proper water en sanitair, en bescherming tegen geweld en misbruik. Een aspect dat ook Rita heel belangrijk vindt. “Het feit dat niet alleen het kind en zijn of haar familie wordt geholpen, maar ook het hele dorp is fantastisch.” Een Plan Ouderschapbijdrage heeft dus zo nóg meer impact.

Lees hier meer over hoe het Plan Ouderschap werkt.

Plan Ouder Rita op bezoek bij haar Plan Kind Soma in Sri Lanka.

 

Persoonlijke band met Plan KindEen brief uit 1986 van de vader van Soma aan Plan Ouder Rita

Maar ook het persoonlijk contact tussen Plan Ouder en Plan Kind is voor haar van onschatbare waarde. “Ik vind het geweldig om persoonlijk contact met mijn Plan Kind te hebben. Ik heb ook alleen maar positieve verhalen van mijn vijf Plan Kinderen gelezen.” Ook Vic leest graag de brieven die hun Plan Kinderen opsturen: “Door de briefwisseling krijg je een zeer goed beeld over het dagelijkse leven van je eigen Plan Kind, en voel je je meteen dichter betrokken.”

Ook een echt persoonlijk bezoek aan hun Plan Kind lieten Rita en haar man dus niet aan zich voorbijgaan. En tijdens zo’n bezoek maak je soms heel wat mee. “Ik heb een hele mooie herinnering aan mijn bezoek aan het schooltje van mijn Plan Kind Soma in Sri Lanka. Toen ik arriveerde op de speelplaats van de school kwamen plots alle kinderen uit de klas aangelopen om ons te verwelkomen. De warmte en spontaniteit was ontroerend.”

Klaar voor een nieuw avontuurFayza, het nieuwe Plan Kind van Rita

Rita en Vic zeggen zelf gemotiveerd te zijn om nog lang Plan Ouders te blijven. “We hebben zelf geen kinderen dus het Plan Ouderschap is toch een manier voor ons om andere kinderen te steunen die het echt nodig hebben.” Nu zijn ze Plan Ouders van Fayza, een meisje uit Egypte. Een beslissing waarmee ze heel blij zijn. “Wie weet komt het er wel van om haar ook eens te gaan bezoeken. Ik ben zeker dat we daar opnieuw heel goed zullen ontvangen worden.

 

 

De voordelen van het Plan Ouderschap

  • Niet enkel het Plan Kind, maar de hele omgeving wordt ondersteund via onze structurele projecten.
  • Plan Kinderen hebben meer kans om naar school te (blijven) gaan.
  • Onderwijs is op zijn beurt dan weer de beste remedie tegen armoede, kindhuwelijken, seksueel misbruik, geweld, en nog veel meer.
  • Plan Ouders kunnen een persoonlijke band opbouwen met hun Plan Kind via briefwisseling of een echt bezoek.
  • Plan Ouder worden kan al vanaf €1 per dag.

Ontdek meer voordelen van het Plan Ouderschap.

 

Voel je het net zoals Rita en Vic kriebelen om een Plan Kind te steunen? Word dan ook Plan Ouder en geef een kind de kans om zijn of haar dromen te verwezenlijken!

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!