Wij bij Plan International België strijden elk jaar opnieuw voor kinderrechten en gelijke rechten voor meisjes en jongens. Deze strijd voor een gelijke en rechtvaardige wereld voor kinderen en jongeren wordt financieel gesteund door onze duizenden Plan Ouders, Projectsponsors, schenkers en de overheid. Omdat wij veel waarde hechten aan transparantie, geven wij je graag een kijkje in wat wij precies met jouw donaties doen.

meisje wast haar handen

 

Waar halen we onze inkomsten?

 

Het werk van Plan International België wordt gefinancierd door bijdragen van overheden, bedrijven en particuliere giften. De fondsenwerving gebeurt op de volgende manieren: 

  • Het Plan Ouderschap: Onze Plan Ouders steunen met een maandelijkse bijdrage een Plan Kind, meisje of jongen, en zijn of haar leefomgeving in Afrika, Azië en/of Latijns-Amerika*. 
  • Projectsponsoring: Onze Projectsponsors investeren in kinder- en meisjesrechten met een maandelijkse bijdrage aan de projecten in onze programmalanden. 
  • Andere schenkers: Sommige mensen doen een eenmalige gift aan onze organisatie. Ook hun geld investeren wij in de verwezenlijking van onze missie. 
  • Bedrijven: Verschillende bedrijven staan achter kinder- en meisjesrechten en sponsoren onze ngo op regelmatige basis. Soms worden er met hen ook projecten opgezet. 
  • Scholen: Ook scholen komen in actie voor onze organisatie en steunen kinderrechten overal ter wereld. 
  • Plan Cadeau: Verschillende mensen kopen een Plan Cadeau om iemand speciaal te verrassen en ondertussen ook de projecten van Plan International België te steunen. 
  • Superplan: Op ons crowdfundingplatform zetten mensen de meest uiteenlopende acties op poten om geld in te zamelen voor het goede doel. 
  • Plan International België opnemen in je testament: Ook als ze er niet meer zijn, willen sommigen de wereld nog veranderen. Enkele mensen nemen onze ngo dan ook op in hun testament. 
drie meisjes kijken in een boek

 

Wat gebeurt er met alle bijdragen? 

Zoals je kan lezen, zijn er héél wat mensen die onze strijd voor kinder- en meisjesrechten (financieel) steunen. Maar wat gebeurt er nu precies met al deze bijdragen? 

Ongeveer 80% van onze inkomsten wordt rechtstreeks gebruikt voor de promotie en verwezenlijking van kinderrechten en gelijke kansen voor meisjes. Van die 80% gaat het grootste deel naar het opzetten van internationale programma’s. Zo zetten we projecten op in 52 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Met onze projecten investeren we o.a. in kwaliteitsvol onderwijs, een goede start in het leven, proper water en sanitair, seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, bescherming tegen misbruik, geweld en kindhuwelijken, een behoorlijk inkomen, noodhulp, enzovoort. Enkele voorbeelden van onze projecten in het buitenland:

Maar we zetten ook projecten in België op om kinderen en jongeren te sensibiliseren over kinder- en meisjesrechten, en voor beleidsbeïnvloeding. Enkele voorbeelden van onze projecten in het binnenland: 

Ongeveer 20% van onze inkomsten gaat naar fondsenwerving, communicatie, algemene werkings- en financiële kosten, en een klein deel gaat naar het aanvullen van de bestaande fondsen. 

Maar omdat elk jaar anders is, raden we je zeker aan om een kijkje te nemen in ons jaarverslag voor meer specifieke cijfers. 

vijf meisjes poseren met gekruiste armen

 

*Extra: Waar gaat een Plan Ouderbijdrage naartoe? 

 

Als Plan Ouder steun je op maandelijkse basis een Plan Kind uit Afrika, Azië en/of Latijns-Amerika. Jouw Plan Ouderbijdrage gaat echter niet rechtstreeks naar het meisje of de jongen dat je steunt, maar wordt ook gebruikt om projecten en programma’s in de omgeving van je Plan Kind op te zetten. Zo verbetert ook de toekomst van zijn of haar broers en zussen, ouders, klasgenootjes, leerkrachten en andere inwoners van de gemeenschap. De projecten bereiken de meest kwetsbare gemeenschappen en focussen eveneens op kwaliteitsvol onderwijs, kindhuwelijken, bescherming tegen geweld, enz. Meer informatie over het Plan Ouderschap. 

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!