Goed nieuws voor boekenfans en leesfanaten, jong en oud. Gezellig met een boek op schoot een uurtje lezen of een verhaaltje (of twee, drie, vier) vertellen voor het slapen gaan? Het is nog steeds populair. Dat bewijst de immens populaire leeshoek van Plan International in Madriz, Nicaragua. Elke dinsdag komen een heleboel kleine boekenwurmpjes samen om te vertellen over het boek dat ze in één ruk hebben uitgelezen, te bespreken wie hun favoriete jeugdauteur van het moment is en - zonder spoilers - leestips uit te wisselen. Bonus: de nieuwe hobby van deze boekenwurmen heeft een positieve invloed op het schoolrapport!

Lezen, leren en wegdromen

Mijn lievelingsboek is "Legendes en sprookjes uit Nicaragua". Ik heb het net uitgelezen en breng het nu terug. Vorige week heb ik er samen met mijn familie in gelezen. 

Inner, 12 jaar, Nicaragua

Inner komt elke dinsdag naar de Leeshoek van Plan International in Nicaragua. Juf Lucy begeleidt er een dertigtal andere kinderen uit de gemeenschap. 

De Leeshoek is een droom voor boekenfanaten en ik houd ervan om te kijken hoe snel mijn kleine lezers het leesvirus te pakken krijgen. Het is belangrijk dat kinderen even kunnen ontsnappen, een andere wereld ontdekken in een verhaal en hun eigen fantasie de vrije loop kunnen laten. Tegelijkertijd leren ze nieuwe woordenschat, drukken ze zich beter uit en dat heeft een positieve weerslag op hun schoolresultaten.

Lucy, vrijwilliger van Plan International

Lezen, leren en goed onderwijs voor ieder kind: het is de beste manier om armoede te bestrijden. Zin om mee te doen?

Leesmoment met de hele familie

Ik ben dol op sprookjes. De kleine zeemeermin, Het lelijke eendje... Elke dinsdag zoek ik een nieuw verhaal om mee naar huis te nemen. 's Avonds lees ik dan samen met mijn zusje.

Emilen, 7 jaar

Er zijn niet veel boeken in het dorp. Danzij het project van Plan International en juf Lucy kunnen de kinderen boeken ontlenen en de verhalen delen met hun broers, zussen en ouders. De Leeshoek is ook een veilige plek waar leerkrachten kinderen leren over hun rechten en hoe ze die kunnen beschermen. "Ze kunnen met mij over alles praten", zegt juf Lucy. Naast het leesuurtje is het knutselmoment ook populair bij de jongens en meisjes uit Madriz. 

Ik teken liever. Maar ik kom vooral graag naar De Leeshoek om plezier te maken met mijn vrienden.

Rogelio, 11 jaar

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!