Kindhuwelijken zijn vanaf nu verboden op de Filipijnen. De president van het land heeft zijn handtekening gezet onder een nieuwe wet. Een wet die hard nodig is, want 1 op de 6 meisjes op de Filipijnen trouwen voor hun achttiende verjaardag.

Voor meisjes op de Filipijnen begint 2022 met goed nieuws. Vanaf nu is het strafbaar om kinderen uit te huwelijken. De nieuwe wet die dat mogelijk maakt is door president Duterte bekrachtigd, nadat vorig jaar al de senaat en het huis van afgevaardigden akkoord gingen. Met deze wet worden niet alleen kindhuwelijken verboden, maar geeft het land ook een belangrijk signaal af dat gebruiken waarbij kinderen worden misbruikt, gediscrimineerd of uitgebuit niet langer worden goedgekeurd.

Verboden

Alle vormen van kindhuwelijken worden met de nieuwe wet verboden, ook als die huwelijken alleen in een bepaalde gemeenschap worden erkend. Betrokkenen riskeren een gevangenisstraf en een hoge boete. Voor ouders of andere mensen die als taak hebben om het kind te beschermen en die een kindhuwelijk arrangeren of faciliteren, zijn de straffen nog hoger.

In de wet staat verder dat de overheid vrouwen wil beschermen tegen ongelijkheid: “De staat erkent de rol van vrouwen in de ontwikkeling van het land en moedigt ze aan om zich uit te spreken. Dit houdt in dat gebruiken en structuren die ongelijkheid en discriminatie in stand houden afgeschaft moeten worden.”

Jaren van strijd ten einde

Plan International strijdt al jaren tegen kindhuwelijken in de Filipijnen. Vorig jaar was er dan ook grote blijdschap bij Ana Maria Locsin, directeur Plan International Filipijnen, toen de wet door beide kamers werd aangenomen.

“Kindhuwelijken zijn schadelijk en zorgen voor een enorme impact op het leven van zowel meisjes als jongens. Hun rechten worden geschonden, ze krijgen vaak te maken met geweld en moeten stoppen met school. Het is onze plicht om te zorgen voor het welzijn van alle kinderen. We bedanken de wetgevers, leiders en lobbyisten die dit mogelijk hebben gemaakt.”

De wet is een zeer belangrijke stap in het uitbannen van kindhuwelijken, maar er is nog veel te doen. Een deel van het werk van Plan International is het informeren van ouders en andere betrokkenen over de gevaren van kindhuwelijken. De volgende stap is de implementering van deze wet in de realiteit. Zodat de verandering zich ook verankerd binnen de gemeenschappen.

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het met je vrienden!